Rusya’nın iddiası: Moskova saldırısında ‘Ukraynalı milliyetçilerin’ izine rastlanmış

Rusya Moskova saldırısında sonunda istediği Ukrayna bağlantısını yakaladığını iddia etti. İddiaya göre saldırıyı gerçekleştirenlerin "Ukraynalı milliyetçilerle" bağlantısı ortaya çıktı. ABD ise bu iddiayı "saçmalık" olarak niteledi.

Dünya 29 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Rusya, 140’tan fazla insanın hayatını kaybettiği konser salonu katliamını soruşturmaya devam ediyor. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlenmiş ve hatta Rusya’yı ikna etmek için saldırı anından videolar paylaşmış olsa da Moskova saldırının ardında Ukrayna bağlantısı arayışında. Bunu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in saldırıdan 19 saat sonra yaptığı konuşmada hiç IŞİD’den bahsetmeyip ancak günler sonrasında bahsetmesi, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova’nın ABD’ye “Saldırının ardında IŞİD’in olduğundan emin misiniz?” gibi sorular yöneltmesinden anlamak mümkün.

İngiliz haber ajansı Reuters’in haberine göre Rus yetkililer, geçen hafta cuma günü saldırıyı gerçekleştiren Taciklerin “Ukraynalı milliyetçilerle” bağlantılı olduğuna dair kanıtlar bulduklarını iddia etti. Soruşturma boyunca ilk kez bir Ukrayna bağlantısına rastladıklarını belirten Devlet Soruşturma Komitesi, söz konusu kanıtların niteliğini açıklasa da kendisini yayınlamadı.

Açıklamada gözaltına alınan teröristlerden ele geçirilen cihazların incelemesi ve saldırıdan önceki para hareketlerinin analizi sonucunda Ukraynalı milliyetçilerle bağlantı yakaladıkları belirtildi. İddiaya göre saldırganlar Ukrayna’dan büyük meblağlarda nakit ve kripto para almış. Ayrıca terör finansmanına karışan başka bir şüphelinin daha gözaltına alındığı belirtiliyor.

Katliamdan sonraki ilk 24 saat içinde 11 kişi tutuklanmış, dördü saldırıyı gerçekleştirenler olmak üzere sekizi tutuklu yargılanmak üzere cezaevine konmuştu. Tutuklananların yedisinin Tacikistan’dan, birinin de Kırgızistan’dan olduğu aktarılmıştı.

ABD: İddialar saçmalık

ABD, konser saldırısından önce Rusya’daki terör örgütlerinin olası saldırısına ilişkin istihbarat aldığını kamuoyuna 8 Mart’ta duyurmuş, vatandaşlarına dikakt etmelerini söylemişti. Saldırının hemen ardından ise ABD katliamı IŞİD’in Afganistan kolu Horasan’ın gerçekleştirdiğine inandıklarını belirtmişti ki Rusya, ABD’nin bu kadar hızlı bir şekilde isim vermesinde işkillenmişti.

Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna’yla ilgili iddiasını “saçmalık” olarak niteledi. Dün gazetecilere brifing veren Kirby, ABD’nin Rus güvenlik birimlerine Moskova’da büyük toplaşmalarda yaşanabilecek terör saldırılarına ilişkin yazılı uyarı gönderdiklerini vurguladı.

Kirby, “IŞİD’in geçen hafta Moskova’da yaşanan saldırıdan tek başına sorumlu olduğu son derece açıktır. ABD bu terör saldırısının önlenmesine yardım etmeye çalıştı ve Kremlin de bunu biliyor” dedi. Kirby, Rusya’nın öne sürdüğü “Ukraynalı milliyetçiler” iddiasının “saçmalık ve propaganda” olduğunun altını çizdi.

Putin saldırının gerçekleştiği yeri ziyaret etmemiş

Bu arada ufak bir not da düşelim. Putin katliamın gerçekleştiği Crocus Belediye Binası’nı henüz ziyaret etmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, dün gazetecilerin Putin’in ölenlerin aile üyeleriyle görüşmeyi planlayıp planlamadığı sorusuna “Bir temas kurulması gerekirse sizi bilgilendiririz” yanıtını verdi.

Peskov ayrıca Putin’in söz konusu belediye binasını ziyaret etmeyi planlamadığını da belirterek, “Bugünlerde bilgilendirilmek için binayı ziyaret etmesi işleri aksatacağı için uygunsuz kaçar” dedi.

Zelenski ABD’den gelecek yardımların peşinde

Rusya Moskova saldırısında Ukrayna’yı suçlamanın yollarını ararken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Rusya’ya verilen savaşın devam edebilmesi için Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile telefonda görüştü. Malum Temsilciler Meclisi’nde Ukrayna’ya yapılması planlanan 60 milyar dolarlık yardım paketi onaylanmak için bekliyor. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi kanadı önce Demokratlardan göçmen yasasında taviz vermesini istiyor.

Zelenski, Johnson ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesini sosyal medya hesabından duyurark, “ABD’nin Ukrayna’ya yapacağı yardımın kongreden bir an önce geçmesi hayati önemdedir. Temsilciler Meclisi’nin izlenecek yol konusunda farklı görüşleri olduğunun farkındayız ama önemli olan Ukrayna’ya yardım konusunu birleştirici bir unsur olarak korumaktır” dedi.

Rus istihbaratı mercek altında: Moskova katliamı neden önlenemedi?Rus istihbaratı mercek altında: Moskova katliamı neden önlenemedi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.