ABD’nin First Lady’si Covid-19 oldu, Biden’ın testi negatif çıktı

Hepimiz normal hayatlarımıza dönsek de Covid-19 bizi kolay kolay bırakmayacak gibi görünüyor. ABD'nin First Lady'si Jill Biden'ın Covid-19 virüsüne yakalandığı bildirildi. ABD Başkanı Joe Biden'ın ise testi negatif çıktı.

Dünya 7 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Joe Biden ve Jill Biden. Fotoğraf: Shutterstock

Beyaz Saray, ABD’nin First Lady’si Jill Biden’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu. Hastalığı hafif atlattığı belirtilen Jill Biden’ın, Başkan Joe Biden ile hafta sonunu geçirdiği Rehoboth Beach’deki aile evinde kalacağı bildirildi.

Saraydan bir sözcü, eşinin testi pozitif çıktıktan sonra Biden’a da bir test yapıldığını ancak bu testin negatif çıktığını söyledi. Başkan pazartesi akşamı Beyaz Saray’a döndü.

Yetkililer, Biden’ın hafta boyunca ‘düzenli olarak’ test yaptırmaya devam edeceğini ve olası enfeksiyon belirtileri yönünden izleneceğini söyledi. Gelecek günlerde Biden’ın testi pozitif çıkarsa bu haftaki yurt dışı seyahat planları tehlikeye girebilir. Böyle bir durum Biden ve büyük ölçüde Hindistan için sıkıntılı olabilir. Zira Biden bugün G20 liderleriyle görüşeceği zirve kapsamında Hindistan’a üç günlük bir gezi için yol çıkacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in mecburen katılamadığı, Çin Lideri Şi Cinping’in ise katılmamayı tercih ettiği zirveye üçüncü bir güç olarak ABD’nin de katılamaması, uluslararası alandaki yerini sağlamlaştırmaya çalışan Hindistan Başbakanı Narendra Modi için büyük bir endişe kaynağı olur.

Biden’ın ayrıca G20’den sonra Vietnam’a gitmesi bekleniyor ki ABD Başkanı daha önce bu gezisini zaten bir kez iptal etmek zorunda kalmıştı.

Covid-19 süreci sona ermedi

First Lady’ye konulan Covid-19 teşhisi, ülkede koronavirüs vakalarının hâlâ kendinden söz ettiren bir olgu olduğunu da ortaya koydu. Son haftalarda ABD’de halk sağlığı yetkilileri ülke genelinde Covid-19 enfeksiyonlarının sayısında bir artış olduğunu bildirdi. Bununla birlikte toplam vaka sayısının düşük seyrettiğini belirten uzmanlar, ABD’nin 2020 ve 2021’deki gibi bir sağlık kriziyle karşılaşacağına inanmıyor.

NTV’den Melike Şahin’in haberine göre İstanbul Tıp Fakültesi’nde Covid-19 vaka sayısının son 2 haftada 5-10 kat arttığını dile getirdi.

Yine de bilim insanları EG.5 ve BA.2.86 denilen yeni varyantlar tespit etti. EG.5, ABD’de Covid’in baskın varyantı haline gelirken, BA.2.86 daha az enfeksiyona sebep olmakla birlikte çok daha hızlı mutasyon geçiriyor. Bu da bilim insanlarını endişelendiren bir konu, çünkü varyantın hızlı mutasyonu yapılan aşılardan kaçmada daha iyi olduğu anlamına geliyor.

Covid’de son durum: Eris yayılıyor ama bilim insanlarını Pirola huzursuz ediyorCovid’de son durum: Eris yayılıyor ama bilim insanlarını Pirola huzursuz ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.