Bu nasıl bir yolculuk: Evinden 6500 kilometre uzakta bulunan kaplumbağa Tally

2021 yılında, Kuzey Galler'de nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir Kemp's Ridley türü kaplumbağa Flintshire sahilinde karaya vurdu. Sıradışı hikâyenin başlangıç noktası buradan 6500 kilometre uzaklıktaydı. Uzmanlar 20 aylık bir rehabilitasyon ve planlama sonrası mutlu sona ulaştı.

Çevre 2 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Kemp's Ridley, nesli en çok tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kaplumbağa türü.

Hayanlar dünyasının akıl erdiremediğimiz olaylarından biri Kuzey Galler ve Meksika Körfezi arasında yaşandı.

2021 yılında, Kuzey Galler’de nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir Kemp’s Ridley türü kaplumbağa Flintshire sahilinde karaya vurdu. Bu sıradışı bir durumdu çünkü İngiltere kıyılarına pek fazla kaplumbağa vurmuyordu. Onun asıl yurdu olan Meksika Körfezi civarında bazen de Atlantik Okyanusu’nda yavrular halinde olduğunu bilenler, evine dönmesi gerektiğini kararlaştırdılar ancak bu o kadar kolay olmadı.

British Divers Marine Life Rescue’dan Gem Simmonds, İngiltere kıyılarına vuran kaplumbağaların çoğu caretta caretta deniz kaplumbağası olduğunu söylerken, Tally’nin beklenmedik bir tür olduğunu anlatıp, Kemp’s ridley’in dünyanın nesli en çok tehlike altında olan deniz kaplumbağası türü olduğunu söylüyor: “Soğuk ve sersemlemiş bir durumdaydı. Bu aslında bir bilinçsizlik halidir. Akıntılar üzerinde yüzerler ve sonunda ne olur? Ölürler ve tekneler ve her türlü şey tarafından vurulma riski altındadırlar. Yani bu noktada gerçekten okyanusların merhametine kalırlar” diyor.

Simmonds “Biz onun esasen körfez akıntısına kapıldığını varsayıyoruz. Zaten ABD’nin Doğu Sahili’ne göç etmek için bunu yapıyorlar. Fırtınada savruldu ve burada, küçük yaşlı Kuzey Galler’de bize ulaştı” diyor.

20 aylık bir rehabilitasyon sonrası, neredeyse 1 yıldır planlanan ABD’ye dönüşü sonunda gerçekleştirildi. 22 saatlik bir uçuş gerçekleştiren Tally, 6500 kilometrelik mesafeyi aştı ve olması gereken noktaya geldi. Şimdi Houston’a indi ve gelecek günlerde olması gereken sulara serbest bırakılacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.