Mail atacaklarına Mali’ye yollamışlar: 10 yıldır devam eden yazım hatası Pentagon’u karıştırdı

ABD ordusunun attığı milyonlarca mailde bulunan diplomatik belgeler, vergi beyannameleri, şifreler ve üst düzey subayların yolculuk detayları da dahil olmak üzere son derece hassas bilgiler ufacık bir yazım hatası nedeniyle Mali'ye gönderildi.

Bilim Teknoloji 19 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
ABD'nin gizli askeri bilgileri 10 yıldır Mali'ye yönlendiriliyormuş. Fotoğraf: Shutterstock

Bir yerden bir yere mektup gönderecekseniz, alıcının adresini doğru yazsanız iyi olur. Hele mektupları gönderen Amerikan ordusunun çeşitli birimleri ise, bu mektupların hassas bilgiler de içermesi olasılığı yüzünden alıcı adresini belki birkaç kere kontrol etmek gerek.

Ama dün ortaya çıktı ki, Amerikan ordusu uzunca bir zamandan beri elektronik postalarını hep yanlış adreslere gönderiyor. Adres hatasının kökünde ise son derece basit bir yazım yanlışı, daha doğrusu eksiği var.

Financial Times’ın haberine göre 10 yılı aşkın bir süredir ABD ordusuyla ilişkili milyonlarca mail, Rusya’nın müttefiki olan Batı Afrika ülkesi Mali’ye gönderiliyor. Söz konusu sızıntının sebebi ise basit bir yazım yanlışı. Ordunun içindeki askerlerin mailleri ‘.MIL’ uzantısıyla bitiyor ancak askerler maillerini yanlışlıkla Mali’nin uzantısı olan ‘.ML’ ile bitirdiği için mailler doğrudan Mali’ye gidiyor.

Durumu ilk olarak Mali’nin alan adını yöneten Hollandalı girişimci Johannes Zuurbier fark etti. Financial Times’a demeç veren Zuurbier, ABD hükümetini defalarca uyarmasına rağmen hatanın devam ettiğini söyledi. ‘Army.ml’ ve ‘navy.ml’ gibi uzantılardan mailleri ilk kez fark ettiğinde Zuurbier, bu e-postaları tespit edip yakalaması için bir sistem kurmuş ancak bu sistem de ‘yetemeyip’ mailleri toplayamaz olmuş.

Ocak ayından bu yana Pentagon’dan en az 117 bin mail aldığını belirten Zuurbier, daha önceki yıllarda bunun çok daha fazlasını elde ettiğini söyledi. Mailler arasında tıbbi kayıtlar, kimlik belgesi bilgileri, askeri üslerdeki personel listeleri, askeri üslerin fotoğrafları, donanma teftiş raporları, gemi mürettebat listeleri, vergi kayıtları gibi hassas bilgiler de yer alıyordu.

Yanlış gönderilmiş e-postalardan bazıları askeri personel, ABD ordusuyla çalışan seyahat acenteleri, ABD istihbarat servisi tarafından yollanmış. Bu yılın başlarında gönderilen bir e-postada ABD ordusu Genelkurmay Başkanı General James McConville’in Endonezya ziyareti için seyahat programının yer aldığı bir mail Mali’ye gönderilmiş. E-postada ‘oda numaralarının tam listesi’ ile ‘McConville’in Grand Hyatt Cakarta’daki oda anahtarının alınmasına ilişkin ayrıntılar’ da yer alıyordu.

İşin kılçıklı tarafı ise Zuurbier’in Mali ile olan 10 yıllık sözleşmesi sona erdiğinde, Mali’deki yetkililerin e-postalara erişebilecek olması. Rusya, paralı asker grubu Wagner aracılığıyla Mali’de varlık gösteriyor. Mayıs ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, Wagner’in Mali’yi Ukrayna’ya savaş malzemesi taşımak için kullanmaya çalıştığını söylemişti.

Pentagon Sözcüsü Tim Gorman, The Verge’e yaptığı açıklamada, “Savunma Bakanlığı bu konunun farkındadır ve ulusal güvenlik bilgilerinin izinsiz bir şekilde ifşa edilmesini ciddiye almaktadır” dedi. Gorman, ‘.Ml’ uzantısından Mali’ye gönderilen e-postaların ‘engellendiğini’ ve ‘göndericiye, maili almasını istedikleri kişiyi doğrulamaları gerektiğinin bildirildiğini’ de ekliyor. Ne var ki bunun, diğer devlet kurumlarının ya da ABD hükümetiyle çalışanların yanlışlıkla Mali adreslerine e-posta göndermelerini engelleyemediğini kabul ediyor.

ABD'yi ikiye bölen tartışma: 'Gerçek zamanlı suç merkezleri'nin sessiz yükselişiABD’yi ikiye bölen tartışma: ‘Gerçek zamanlı suç merkezleri’nin sessiz yükselişi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.