El Salvador'da uyuşturucu çeteleriyle girişilen savaşta hapishanelerin ayrışması gündeme geldi. Devlet Başkanı Nayib Bukele, beyaz yakalı suçlular için ayrı cezaevin inşa edlleceğini söyled.

Uyuşturucu çeteleriyle savaş halinde olan El Salvador Devlet başkanı Nayib Bukele, yolsuzluk yapan beyaz yakalılar için ayrı bir hapishane inşa edileceğini söyledi.

Görevdeki beşinci yılını kutlarken ulusa seslenen Orta Amerika ülkesinin 41 yaşındaki lideri, “Çetelerle devletin tüm gücüyle nasıl mücadele ettiysek, yolsuzluğa karşı da topyekun bir savaş başlatacağız. Teröristler için nasıl hapishaneler inşa ettiysek, yolsuzluk yapanlar için de ayrı bir hapishane inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl ülkedeki şiddet yanlısı çetelerle, başlattığı sert kampanyayla mücadele eden Bukele, anayasal hakları askıya aldığı bu dönemde halk desteğini kazansa da bu uygulamalar muhaliflere de baskı aracına dönüşünce tepki çekmişti.

https://twitter.com/nayibbukele/status/1629165213600849920

Amerika kıtasının en büyük hapishanesi Terör Muhafaza Merkezi’ni açan Bukele, 24 Kasım 2022’deki konuşmasında, OHAL kapsamında 2022’nin mart ayından bu yana 60 binden fazla kişinin tutuklandığına işaret etmiş, bu tür önlemlerin ‘işe yaradığını’ söylemişti. Şimdi son konuşmasında da “Beyaz yakalı suçlularla nereden gelirlerse gelsinler mücadele edeceğiz. Ancak sadece yasal çerçevede” dedi.

Dünyada en yüksek cinayet oranına sahip ülkelerin başında gelen El Salvador, çetelerin ülkedeki gücü nedeniyle ciddi güvenlik sorunu yaşıyor.

El Salvador’da facia: 12 ölü 100’lerce yaralı