İsrail'in hem Hamas'ın hem de Hizbullah'ın üst düzey isimlerine düzenlediği suikastlerle Ortadoğu'daki gerilim giderek tırmanıyor. Hizbullah'ın İsrail'e saldırılarını yoğunlaştırdığı bu süreçte Lübnan'dan "Tehlike büyüyor" uyarısı geldi.

İsrail Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana saldırılarına devam ederken kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışmalar yaşıyor. İsrail ordusunun 30 Temmuz’da Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleştirdiği saldırıda Hizbullah’ın önde gelen komutanlarından Fuad Şükür hayatını kaybetti. Ertesi gün, 31 Temmuz’da, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye İran’ın başkenti Tahran’da suikaste uğradı. İran ve Hamas Haniye suikastının arkasında İsrail’in olduğunu iddia ederken Tel Aviv yönetimi konuyla ilgili sessizliğini koruyor.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati bölgedeki “kaygı verici” gelişmelerin ardından “tehlike seviyesinin yükselerek bölgesel çapta yayıldığı” uyarısında bulundu. Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Mikati her yıl 1 Ağustos’ta kutlanan “Ulusal Ordu Günü” dolayısıyla Beyrut’un doğusundaki El-Yerze bölgesindeki ordu karargahını ziyaret etti. Burada yaptığı konuşmada Mikati “Lübnan’ın yaşadığı güvenlik koşullarına ek olarak tehlike seviyesinin artarak bir bölgeden diğerine yayıldığı uyarısında bulunan kaygı verici bölgesel gelişmelerle karşı karşıyayız” dedi.

“Sistematik ve tehlikeli bir İsrail gerilimiyle karşı karşıyayız, son dönemde kanlı olaylara tanık olduk” diyen Mikati, Lübnan’ın topraklarını, egemenliğini ve onurunu koruma hakkına sahip olduğunu belirterek “Neyi feda etmek gerekirse gereksin bu konuda asla tereddüt etmeyeceğiz” diye ekledi.

Lübnan Başbakanı hükümetinin savaşı değil barışı savunduğunu müttefik ülkelere bildirdiğini söyledi.  Mikati, hükümetinin “Lübnan’ın güneyinde işgal altındaki bölgeleri geri alarak kalıcı istikrarı sağlamak ve İsrail’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1701 sayılı kararını tüm hükümleriyle uygulaması için çalıştığını” vurguladı ve hiçbir saldırının bu çalışmaları durduramayacağını savundu.

ABD İsmail Heniyye'yi 'terör' listesine aldı

Suikaste kurban giden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye. / Fotoğraf: AA

Hizbullah’ın saldırılarında artış: İki İsrail üssü hedefte

Hizbullah, Lübnan’ın güneyinden İsrail‘in sınır hattındaki iki askeri üssüne çeşitli silahlarla saldırı düzenlediğini açıkladı. Hizbullah’ın resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada, Lübnan’ın güneyinden İsrail’in sınır hattına yönelik saldırılar hakkında bilgi verildi. Açıklamada Kfar Şubaa Tepeleri’ndeki Es-Sumaka ve Ed-Duhayra askeri üslerinin güdümlü füze ve topçu atışlarıyla hedef alındığı belirtildi.

Ayrıca Lübnan’ın güneyinde hava sahasını ihlal eden İsrail savaş uçaklarına hava savunma birimleri tarafından karşılık verildiği ve uçakların hava sahasını terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

İsrail ordusu Kuzey Komutanı Ori Gordin’in, Hamas ve Hizbullah’tan üst düzey liderlere yönelik suikastların ardından artan gerginlik döneminde Lübnan sınırındaki operasyonel durumu değerlendirdiğini açıkladı.

İsrail ordusunun X hesabından yapılan açıklamada Kuzey Komutanı Tümgeneral Ori Gordin’in önceki gün İsrail-Lübnan sınırındaki İsrail askerlerini ziyaret ettiği belirtildi. Tümgeneral Gordin, sınırdaki hazırlık durumu hakkında bilgi alarak askeri durumu değerlendirdi. Kuzey Komutanı ziyareti sırasında her türlü saldırıya karşı hazır olduklarını söyledi.

İsrail ordusu Kuzey Komutanı Ori Gordin. / Fotoğraf: AA

Tel Aviv’de hükümet karşıtı gösterilere iptal

İsrail basınında çıkan haberlere göre de jure başkent Tel Aviv’de planlanan hükümet karşıtı protestolar ülkedeki “belirsiz güvenlik durumu” nedeniyle bu hafta iptal edildi. Protestoları organize eden grup “güvenlik güçlerinin dikkatini dağıtmak istemediklerini” belirterek bu kararı aldıklarını duyurdu.

İsrail ordusu vatandaşlarına yaptığı güvenlik uyarılarında henüz bir değişiklik olmadığını ancak ordu tarafından yapılacak uyarılara karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

İsrail ve Türkiye arasında bayrak krizi: Gitsinler Türkiye’de efendileri Erdoğan’la yas tutsunlar

Suikasta kurban giden Hamas lideri Haniye, Katar’da defnedildi

Hizbullah lideri Nasrallah cenaze töreninde konuştu: Tüm cephelerde açık savaş aşamasına geçtik