İspanya Başbakanı Sanchez'in eşi Begona Gomez yargılandığı yolsuzluk davasında hakim karşısına çıktı. Gomez Madrid'deki duruşmada susma hakkını kullanarak ifade vermedi.

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez’in eşi Begona Gomez, yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak yargılanıyor. Madrid’deki mahkeme, Gomez’in çeşitli özel şirketlerle ilişkilerini ve bu şirketlerin İspanyol hükümetinden fon ve kamu ihaleleri alıp almadığını araştırıyor. Mahkeme etkili iş takipçiliği ve yolsuzluk suçlarının işlenip işlenmediğini belirlemek amacıyla bazı tanıkları çağırdı ve soruşturma süreci gizlilikle yürütülüyor.

Bu dava aşırı sağ eğilimli Manos Limpias (Temiz Eller) adlı bir sendika tarafından sunulan şikayetle başladı. Şikayette, Gomez’in 2020 yılında Air Europa CEO’su Javier Hidalgo ile yaptığı görüşmelerde, özel şirketlerin Covid-19’dan etkilenenlere yönelik kurtarma mekanizmasının onaylandığı ve bu görüşmelerin ardından Air Europa’nın devletten 475 milyon euro aldığı belirtiliyor. Bu yardımın, o dönem Başbakan Sanchez’in katıldığı bir kabine toplantısında onaylandığı vurgulanıyor.

Soruşturma, Gomez’in sadece Air Europa ile değil, aynı zamanda ekonomi bakanlığına bağlı bir kamu ihalesine başvuran özel şirketlerle de ilişkilerini mercek altına alıyor. Aşırı sağcı Halk Partisi (PP) bu soruşturmanın genişletilmesini ve Begoña Gómez’in Senato’daki bir komisyon tarafından da sorgulanmasını talep ediyor.

Başbakan Sanchez, parlamentoda yaptığı açıklamada, adalet sistemine inandığını belirtti ve muhalefetin kendisini İspanyol halkına açıklama yapmaya çağırmasını eleştirdi. Ancak, Halk Partisi yetkilisi Ester Munoz, başbakanın bu konuda bir basın toplantısı düzenleyerek açıklama yapmasının zorunlu olduğunu savundu.

İfade vermeyi reddetti

Bu soruşturma İspanya siyasetinde önemli bir gerginlik yaratırken, halkın ve medyanın gözleri de davanın seyrine odaklanmış durumda. Hal böyleyken Madrid’de görülen duruşmada Gomez “yolsuzluk ve nüfuz ticareti” iddialarıyla ilgili olarak bugün hakim karşısına çıktı.

Gomez avukatı aracılığıyla mahkemedeki sorulara yanıt vermeyi reddetti. Madrid’deki duruşma, Gomez’in bir üniversitedeki yüksek lisans programı için mevkiini kullanarak sponsorluklar ayarladığı iddialarına yönelik yürütülen ön soruşturma kapsamında gerçekleştirildi.

Reuters’ın haberine göre, Gómez’in avukatı ve eski içişleri bakanı Antonio Camacho, müvekkilinin mahkemeden ayrılmasının ardından yaptığı açıklamada “Bizim duruşumuz bu yasal sürecin tamamen temelsiz olduğudur” ifadelerini kullandı.

Camacho duruşmada Gomez’in beyanat vermemesinin nedenini ise “Müvekkilim herhangi bir şeyi saklamıyor, bu nedenle avukatı olarak beyanat vermemesini tavsiye ettim” şeklinde açıkladı.

Arjantin’le diplomatik kriz yaratmıştı

Mayıs ayında Arjantin’in aşırı sağcı cumhurbaşkanı Javier Milei Sanchez’in eşi Begona Gomez’e yolsuzluk imasında bulunmuştu. Milei, Madrid’de katıldığı aşırı sağcı bir siyasi toplantı sırasında isim vermeden Begona Gomez’in yolsuzluk yaptığını öne sürmüştü.

İspanya’nın başkenti Madrid’de aşırı sağcı Vox partisinin etkinliğine davet edilen Milei, Gomez’in geçirdiği soruşturmaya atıfta bulunarak “Eğer yolsuzluk yapan bir eşiniz varsa, iş daha da çirkinleşi,” demişti.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Arjantinli Büyükelçiyi çağırarak Milei’nin hem İspanya’ya hem de ülkenin liderine hakaret ettiğini söylemişti. Albares özür dilenmediği takdirde İspanya’nın Arjantin’le diplomatik ilişkileri kesebileceği uyarısında bulunmuştu.

Milei’nin sözlerinin ardından İspanya, Arjantin’den özür talep etmişti. Arjantin hükümeti ise bu talebi reddederek “İspanya’nın Milei hakkında sarf edilen sözlerden dolayı özür dilemesini” istemişti.

Sanchez’in eşi Begona Gomez, yolsuzluk iddialarından herhangi bir ceza almamış ve soruşturmaya gerek olmadığı savcılar tarafından bildirilmişti. Gomez hakkında şikayette bulunan yolsuzlukla mücadele grubu, daha sonra iddiaların yanlış olabileceğini kabul etmişti.

Bu süreç aynı zamanda Başbakan Sanchez’i istifa etmeyi düşünmeye bile itmişti. Olayın basına sızması sonrası Sanchez, 24 Nisan’da İspanyol halkına hitaben yazdığı ve sosyal medya hesabından yayımladığı bir mektupta istifa edip etmemek için 5 gün düşünme izni istemiş, 29 Nisan’da ise “Demokrasinin ve toplumun en büyük düşmanı yalan haberlerdir” diyerek görevde kalma kararı aldığını duyurmuştu.

İspanya’da yolsuzluk davası: Başbakan’ın eşi hakim karşısına çıkıyor

İspanya Futbol Federasyonu’na ‘Arabistan’ baskını: Yolsuzluk