İsrail basınının aktardığına göre ordu, Hizbullah'a karşı Lübnan'a kara harekatı planı yapıyor. Genelkurmay Başkanı Halevi'nin bu konuda üst düzey bir generali görevlendirdiği bildirildi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’de başlattığı saldırılarda 30 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybederken savaş, Lübnan Hizbullahı ile İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) arasında şiddetli çatışmaların yaşanmasına neden oluyor. İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda şimdiye kadar en az 40 Lübnanlı sivil ve 180’den fazla Hizbullah mensubu ile en az 7 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

İsrail’in Kanal 13 televizyonunda yer alan haberde, kuzeyde genel bir savaşın çıkması ihtimaline karşı İsrail ordusunun Lübnan’a kara saldırısı seçeneğine hazırlandığı öne sürüldü. Haberde İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin Lübnan’a olası kara saldırısı planı hazırlaması için İsrail ordusundan üst düzey bir generali görevlendirdiği belirtildi.

Planda Hizbullah’ı İsrail sınırından 8 ila 10 kilometre geriye püskürtmek için “sınırlı kara harekatı” dahil farklı seçeneklerin yer alacağı iddia edildi.

Hizbullah’a yakınlığı ile bilinen Al-Akhbar gazetesinde dün çıkan haberde da, İsrail’in Batı ülkelerini Lübnan ile sınır üzerindeki çatışmaların diplomatik yollarla çözümü için 15 Mart’a kadar bir sonuca varılmaması halinde topyekün bir savaş hazırlığına başlayacağı yönünde uyardığını ileri sürülmüştü. Adı açıklanmayan İsrailli kaynaklar yerel basına yaptıkları açıklamada, Al-Akhbar gazetesinin iddialarını yalanlamıştı.

İsrail Hizbullah’a ait iki binayı hedef aldı

İsrail ordusu Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a ait iki askeri binayı hedef aldığını bildirdi. Ordudan yapılan yazılı açıklamaya göre, Aytarun ile Ayta eş-Şaab bölgelerinde Hizbullah’a ait iki askeri bina İsrail savaş uçaklarıyla vuruldu.

Açıklamada ayrıca Lübnan topraklarından son saatlerde İsrail’in Ras Nakura, Yaara ve Yukarı Celil bölgelerine füze atışı yapıldığı, İsrail ordusunun da füze atılan noktaları topçu atışıyla hedef aldığı belirtildi.

Hizbullah’tan misilleme

Öte yandan Hizbullah’tan yapılan açıklamada, İsrail’in kuzeyinde Lübnan sınırı yakınlarında yer alan Metulla yerleşim biriminde İsrail’e ait askeri mevzilerin vurulduğu, saldırı sonucu İsrail askerlerinden ölü ve yaralılar olduğu iddia edildi. Açıklamada söz konusu mevzilerin İsrail’in sonuncusu Ayratun beldesi olmak üzere Lübnan’ın güneyindeki köylere ve sivillere yönelik saldırılarına yanıt olarak vurulduğu bildirildi.

Hizbullah’tan yapılan ikinci yazılı açıklamada da “Lübnan sınırında yer alan işgal altındaki Golan Tepeleri’nin Şeba Çiftlikleri bölgesinde İsrail’e ait radar alanının füzeyle tam isabetle vurulduğu” ifade edildi.

CENTCOM: Ortadoğu son 50 yılın en istikrarsız güvenlik meseleleriyle karşı karşıya

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamaya göre CENTCOM Komutanı Erik Kurilla, Senato’nun Silahlı Hizmetler Komitesi huzurunda 2025 bütçe yılı için savunma yetkileri ve programlarına ilişkin konuşma yaptı.

Kurilla “Merkez bölge (Ortadoğu), son 50 yılın en istikrarsız güvenlik meseleleriyle karşı karşıya” diyerek “kriz ve rekabetin bir araya gelmesinin” bölgede ABD’ye karşı tehdit oluşturabileceğini ve bölgesel çatışmayı tetikleyebileceğini ifade etti. Gazze’deki durumdan “faydalanan kötü niyetli aktörlerin bölgede istikrarsızlığa” neden olduğuna işaret eden Kurilla, İran’ın Ortadoğu’daki bu durumdan “faydalandığını” savundu.

General Kurilla “İran bölge ülkelerinin birbirleriyle entegrasyonu artırmaya ve ABD ile ortaklıklarını güçlendirmeye devam etmesi halinde 10 yıllık hedefini gerçekleştiremeyeceğinin farkında” diye konuştu. “İran Ortadoğu’yu kendi avantajı çerçevesinde yeniden şekillendirmek için Irak, Suriye, Lübnan, Gazze, Batı Şeria ve Yemen’deki vekil güçlerini kullanarak nadir yakaladığı fırsatı kötüye kullandı” diyen Kurilla, gelişmiş silahlarla donatılan bu güçlerin ABD için ve küresel açıdan bazı kritik bölgeleri tehdit ettiğini söyledi.

Afganistan’daki duruma da değinen Kurilla, IŞİD’in yurtdışında ABD ve Batı çıkarlarına 6 ay içerisinde saldırı yapma kapasitesi ve niyetinin sürdüğünü kaydederek, Afganistan’da “saldırı riskinin” arttığına işaret etti. Kurilla, ABD’nin bölgedeki ortaklarıyla iletişiminin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

ABD, Rusya’daki IŞİD operasyonu sonrası vatandaşlarını ülkeyi terk etmeye çağırdı

Beyaz Saray’ın iki yüzü: Hem İsrail’i uyarıyor hem de gizlice silah satıyor

Talimat Şin-Bet’ten: İsrail 7 Ekim başarısızlığını soruşturacak