ABD, Rusya’daki IŞİD operasyonu sonrası vatandaşlarını ülkeyi terk etmeye çağırdı

Dünya 8 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle iplerin Soğuk Savaş’tan bu yana hiç olmadığı kadar gergin olduğu Washington – Moskova hattında yeni gelişmeler yaşanıyor. Dün, Rusya’nın “içişlerine müdahale girişimi” nedeniyle büyükelçisini çağırarak nota verdiği ABD bugün, Moskova’da büyük bir saldırı beklendiğini açıklayarak vatandaşlarının ülkeden ayrılmasını istedi.

ABD’nin Rusya Büyükelçiliği, Rus güvenlik güçlerinin IŞİD Horasan’ın ülkedeki bir sinagoga yönelik silahlı saldırı planını engellediklerini açıklamasından saatler sonra, “aşırılıkçıların” Moskova’da yakın zamanda bir saldırı planladıkları uyarısında bulundu. Tüm ABD vatandaşlarına Rusya’yı derhal terk etme çağrısında bulunan elçilik, tehdidin niteliği hakkında ayrıntı vermedi. ABD elçiliği ülkedeki ABD’lilerin, konserlerden ve kalabalık bölgelerden uzak durması gerektiğinin de altını çizdi.

Büyükelçiliğin internet sitesinde yer alan açıklamada, “Büyükelçilik, konserler de dahil olmak üzere Moskova’daki büyük kitlesel etkinlikleri hedef almaya yönelik saldırı haberlerini takip etmektedir ve ABD vatandaşlarına önümüzdeki 48 saat boyunca kalabalık etkinliklerden kaçınmaları tavsiye edilmektedir” denildi.

ABD’nin bu uyarısı, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin, IŞİD’in Afganistan’daki bir hücresi tarafından planlanan (IŞİD’in Pakistan-Afganistan bölgesinde faaliyet gösteren kolu IŞİD-Horasan’dır.) Moskova sinagog saldırısını engellediğini açıklamasından birkaç saat sonra geldi. FSB, IŞİD Horasan’ın bir hücresinin Rusya’nın Kaluga bölgesinde faaliyet gösterdiğini açıkladı. FSB, söz konusu hücrenin “ateşli silahlar kullanarak bir sinagoga saldırmaya hazırlandığını” söyledi. Yakalandıklarında militanların Rus özel kuvvetleri tarafından direniş gösterdikleri ve karşı ateşle “etkisiz hale getirildikleri” açıklandı. FSB açıklamasında, “Ateşli silahlar, mühimmat ve el yapımı patlayıcı cihaz üretimi için bileşenler bulundu ve ele geçirildi” denildi.

Rusya ABD'ye nota verdi, yetmedi 'istenmeyen kişi' kartını gösterdiRusya ABD’ye nota verdi, yetmedi ‘istenmeyen kişi’ kartını gösterdi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.