Litvanya’da Rus plakalı araç kullanımı artık yasak

Litvanya'da Rus plakalı araçların kullanımına yasak getirildi. Diplomatik araçlar ve Litvanya üzerinden Rusya'nın Kaliningrad bölgesine gidip gelen araçlar yasaktan muaf tutulacak.

Dünya 12 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Litvanya Gümrük Departmanı’ndan yapılan açıklamaya göre ülkede diplomatik araçlar ve Litvanya üzerinden Rusya’nın Kaliningrad bölgesine gidip gelen araçlar hariç, Rus plakalı araçların kullanımı yasaklandı.

Gümrük Departmanı 11 Mart itibariyle Rus plakalı araç sürücülerinin mevzuatı ihlal etmiş sayılacağını ve İdari Suçlar Kanunu kapsamında sorumlu tutulacaklarını duyurdu.

Litvanya topraklarında halen 50 civarında Rusya plakalı araç bulunduğunu ve bu araçların sahiplerinin 200 ila 6 bin euro arasında (yaklaşık 7 bin-210 bin TL) para cezasıyla karşı karşıya olduğunu belirten departman, bu araçlara ülkeden ayrılmadıkları takdirde el konulacağını söyledi.

Gümrüğe göre Litvanya üzerinden Rusya’nın Kaliningrad Oblastı’na giden ya da bu bölgeden gelen ve ilgili belgelere sahip olan Rus vatandaşları yasaktan muaf ancak Litvanya üzerinden transit geçişin 24 saatten fazla sürmemesi gerekiyor. Ayrıca araç sahipleri araçta değilken Litvanya’ya girişlere izin verilmeyecek.

Litvanya Avrupa Komisyonu’nun tavsiyesi üzerine geçen yıl Eylül ayında Rus plakalı araçların kendi topraklarına girişini yasaklamıştı.

Litvanya, Letonya ve Estonya’nın da aralarında bulunduğu tüm Baltık ülkeleri Rus plakalı araçların ülkeye girişini yasaklarken Polonya, Finlandiya, Norveç ve Bulgaristan da bu yasakları uygulamaya koydu.

Polonya’dan çağrı: Rusya ve Belarus’tan tarım ithalatına yaptırım uygulansın

Polonya Başbakanı Donald Tusk Polonya parlamentosunun alt kanadı Sejm Başkanı Szymon Holownia’dan AB Komisyonu’nu Rusya ve Belarus’tan gelen tarım ürünlerine yaptırım uygulamaya çağıran bir karar tasarısını Parlamentoda oylamaya sunmasını isteyeceğini söyledi.

Başbakan Tusk “Bu hem Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve Belarus’un bu saldırıdaki işbirliğiyle ilgili yaptırımların daha gerçekçi hale getirilmesiyle hem de Avrupa, Polonya ve Litvanya tarım pazarlarının daha etkin korunmasıyla ilgili” diye konuştu.

Bulgar ve Slovak bakanların Lavrov’la görüşmesine tepki gösterdi

Tusk, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Juraj Blanar’ın 3. Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF) Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelmesini de eleştirdi.

Rusya’da cezaevinde ölen Rus muhalif Aleksey Navalni’nin Moskova’da defnedildiği sırada söz konusu isimlerin Lavrov ile görüştüğüne dikkati çeken Tusk Macar ve Slovak diplomatlarla Rusya-Ukrayna Savaşı üzerine “Fikir ayrılıklarının çok derin” dedi. Tusk “Aleksey Navalni’nin cenazesi olduğu gün ziyafet verilmesi ahlaki ve siyasi nedenlerle Macar hükümetini kabul etmekte zorlandığımız bir başka noktadır” dedi.

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte ise üç dışişleri bakanının görüşmesini “üzüntü veren bir tercih” olarak nitelendirdi.

Savaşta tahkimat evresi: Ukrayna sınıra iki bin kilometre hendek kazıyorSavaşta tahkimat evresi: Ukrayna sınıra iki bin kilometre hendek kazıyor

Papa Francis Ukrayna'yı 'beyaz bayrağı çekmeye' çağırdı, arabulucu olarak Türkiye'yi gösterdiPapa Francis Ukrayna’yı ‘beyaz bayrağı çekmeye’ çağırdı, arabulucu olarak Türkiye’yi gösterdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.