Amerikalı asker Rusya’da hırsızlıktan tutuklandı

Rusya'da tutuklanan Amerikalı çavuş hırsızlıkla suçlanıyor. Pentagon ailesini bilgilendirdikleri askere konsolosluk desteği sağlanacağını duyurdu.

Dünya 7 Mayıs 2024
Fotoğraf: Shutterstock

ABD ordusu Güney Kore’de görev yapan bir Amerikan askerinin Rusya’da gözaltına alındığını açıkladı. Adı açıklanmayan çavuş bir kadının eşyalarını çalmakla suçlanıyor.

Hırsızlıkla suçlanan ve adı açıklanmayan ABD’li çavuş 2 Mayıs’ta Rusya’nın doğusundaki Vladivostok kentinde gözaltına alındığında resmi bir seyahatte değildi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby gazetecilere ABD’nin “bu vakadan ve Rusya ile ilgili diğer konulardan haberdar olduğunu” söyledi.

Beyaz Saray’da düzenlenen günlük basın toplantısında konuşan Kirby konuya ilişkin daha fazla ayrıntı veremeyeceğini ifade etti.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamaya göre söz konusu çavuş Rusya’da ayrıca ‘görevi suistimal’ suçlamasıyla karşı karşıya. Açıklamada ayrıca “Ordu ailesini bilgilendirdi ve ABD Dışişleri Bakanlığı Rusya’daki askere konsolosluk desteğini sağlıyor” dendi.

Pentagon Sözcüsü Cynthia Smith de “Rusya Federasyonu konsolosluk ilişkileri hakkında Viyana Sözleşmesi uyarınca ABD Dışişleri Bakanlığı’nı tutuklama konusunda bilgilendirdi” dedi. Sözcü “Konunun hassasiyeti nedeniyle şu anda daha fazla ayrıntı veremiyoruz” diye ekledi.

2022’nin Şubat ayında başlayan savaşla birlikte Rusya’daki Amerikalı tutuklu sayısındaki artış da dikkat çekici seviyede. Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gershkovich ve eski deniz piyadesi Paul Whelan gibi ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ‘haksız yere alıkonulduğu’ açıklanan iki kişi de dahil olmak üzere Rusya’da tutuklu çok sayıda Amerikalı var.

Benzer bir olay da Güney ve Kuzey Kore’yi ayıran sınır hattında meydana gelmişti. Geçen Temmuz ayında Güney Kore’de görev yapan bir başka ABD’li asker kendi isteğiyle Kuzey Kore’ye geçmiş ve hemen gözaltına alınmıştı. Er Travis King Ortak Güvenlik Bölgesi’ni (JSA) geçip Kuzey Kore’ye girdiğinde sivil bir bölgede sınır turundaydı.

King’in disiplin prosedürleriyle yüzleşmek üzere ABD’ye dönmek üzere uçağa binmesi gerekiyordu. Ancak ordu eskortlarının kendisini başkent Seul yakınlarındaki Incheon Uluslararası Havaalanı’nda bir güvenlik kontrol noktasında serbest bırakmasının ardından King havaalanından kendi başına ayrılmıştı.

Eylül ayında da ABD’li askerin serbest bırakılmasını sağlamak için birçok ülkenin dahil olduğu gizli ve yoğun diplomasi haftalarca sürmüştü.

ABD ve Venezuela'dan tutuklu takası: Maduro'nun dostuna karşılık 10 Amerikalı serbestABD ve Venezuela’dan tutuklu takası: Maduro’nun dostuna karşılık 10 Amerikalı serbest

İddia: Gazze için kendini yakan Amerikan askeri gizli bilgileri öğrenmiştiİddia: Gazze için kendini yakan Amerikan askeri gizli bilgileri öğrenmişti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.