İddia: Gazze için kendini yakan Amerikan askeri gizli bilgileri öğrenmişti

"Soykırıma ortak olmayacağım" demişti. ABD askeri Aaron Bushnell kendini yakmadan önceki gece Gazze tünellerinde savaşan ABD askerleri hakkında gizli bilgilere sahip olduğunu söylemiş.

Dünya 29 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

ABD Hava Kuvvetleri askeri Aaron Bushnell İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki sivillere yönelik bombardımanı ve ABD’nin saldırıya verdiği desteği protesto etmek için 25 Şubat’ta başkent Washington’daki İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe vermişti.

Yakın bir arkadaşının The Post’a yaptığı açıklamaya göre Bushnell İsrail’in eylemlerini protesto için kendini yakmadan sadece birkaç saat önce Gazze’nin altında Hamas tünellerinde savaşan ABD askerleri hakkında gizli bilgilere sahip olduğunu öne sürmüş.

Hava Kuvvetleri’nin 70. İstihbarat, Gözetleme ve Keşif Filosu’nda görev yapan ama internetteki radikal anarşist gruplarla da etkileşim halinde olan 25 yaşındaki havacı cumartesi gecesi arkadaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde askeri istihbarat verileri için “çok gizli yetkiye” sahip olduğunu söylemiş.

Bushnell’le bağlantısı ABD basını tarafından doğrulanan arkadaşı “Cumartesi günü bana o tünellerde askerlerimizin olduğunu, cinayetlere ABD askerlerinin katıldığını söyledi” iddiasında bulundu ve Bushnell’in görev tanımı için “Asıl işi istihbarat verilerini işlemekti. İşlediği verilerin bir kısmı İsrail’in Gazze çatışmasıyla ilgiliydi” dedi.

Gazze’deki savaşa atıfta bulunan arkadaşı “Bana söylediklerinden biri doğrudan masasına gelmiş… Söylediğine göre bu veri ABD ordusunun Filistin’de devam eden soykırıma dahil olduğu bilgisini içeriyor” dedi ve ekledi:

“Bana sahada askerlerimizin olduğunu ve çok sayıda Filistinliyi öldürdüklerini söyledi. Bilmediğim çok fazla şey var, ama şunu söyleyebilirim ki, ses tonunda korktuğunu gösteren bir hava vardı. Ondan hiç böyle bir ses tonu duymamıştım.”

İsrail’de konuşlanan ABD kuvvetleri

Beyaz Saray Gazze’ye ABD askeri göndermeyeceğini defalarca söylerken Başkan Joe Biden daha bu hafta İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanmasını umduğunu belirtmişti.

New York Times’a (NYT) göre Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana ABD özel harekat kuvvetleri 200’den fazla insanın örgüt tarafından kaçırılmasının ardından “Amerikalı rehineler dahil alıkonanları tespit etmek” için İsrail’de konuşlandırıldı.

Özel kuvvetler Gazze’de Hamas üyelerini bölgenin altındaki tünel ağından temizleyen İsrail birliklerine strateji konusunda yardımcı olmaya da hazır durumda ama NYT’nin aktardığı raporda birliklere “herhangi bir muharip rol verilmediği” belirtiliyor.

‘Hamas’ı hiçbir şekilde desteklemedi’

ABD Hava Kuvvetleri Bushnell’in unvanının İnovasyon Hizmetleri Teknisyeni olduğunu doğruladı, ancak hangi güvenlik yetkisine sahip olduğunu belirtmedi.

Bushnell’in “Hamas’ı hiçbir şekilde desteklemediğini” belirten arkadaşı ABD’li askerin daha önce yetkisini hiç kötüye kullanmadığı ve disiplinli bir subay olduğu için şaşırdığını söyledi:

“Dört yıldır güvenlik yetkisi var ve bildiğim kadarıyla protokolü ihlal ettiği ve vermemesi gereken bilgileri verdiği tek olay bu oldu.”

Arkadaşı Massachusetts’in küçük bir sahil kasabasında tartışmalı bir dini yerleşkede büyüyen, pazar günü başkent Washington’da İsrail Büyükelçiliği önünde “Özgür Filistin!” diye bağırarak kendini yakan Bushnell için “Korkmuştu” dedi.

Bushnell kendini yakmadan önceki dakikalarda “artık soykırımın suç ortağı olmayacağını” söylediği kısa bir video konuşmasını canlı yayınlamıştı.

Amerikan askeri son Facebook paylaşımında da “Çoğumuz kendimize şunu sorarız; ülkem soykırım yapsaydı ben ne yapardım? Cevap şu ki, bunu yapıyor. Hem de tam şu anda” diye yazmıştı.

Gazze için 25 yaşında kendini yaktı

ABD’de Hava Kuvvetleri’ne bağlı subay olduğu teyit edilen bir kişi pazar günü Washington’daki İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe vermişti. Bilincini kaybedene kadar “Özgür Filistin!” diye haykıran subayın öldüğü bildirilmişti. Medyaya yansıyan bilgilere göre kendini ateşe veren askerin adı Aaron Bushnell. Kendisi 25 yaşındaydı.

LinkedIn profiline göre Bushnell yazılım ve Linux sistem yönetimi konularında eğitime ve iş tecrübesine sahipti. Hava Kuvvetleri’nde de SkillBridge programlarının kullanım şekillerini inceleyen “hevesli” bir yazılım mühendisiydi.

İsrail’in Gazze’deki işgaline karşı çıkanların protestolarında sıkça dile getirdiği gibi “Artık soykırıma ortak olmayacağım” diyen asker “Aşırı kaçacak bir protesto yapmak üzereyim” demişti. Elçilik kapısının önüne gelen asker telefonunu yere bırakarak içinde benzin olduğu anlaşılan bir şişeyi üstüne boca eti, sonra da kendini ateşe verdi. Asker bilincini kaybedene kadar da “Özgür Filistin!” diye haykırdı.

Olayın ertesi günü elçilik önünde Bushnell için düzenlenen anma törenine yüzlerce kişi katılmıştı.

Amerikalı asker Gazze için İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdiAmerikalı asker Gazze için İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdi

'Soykırımın bir parçası olmayacağım' diyerek kendini yakan ABD askeri için anma‘Soykırımın bir parçası olmayacağım’ diyerek kendini yakan ABD askeri için anma

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.