‘Soykırımın bir parçası olmayacağım’ diyerek kendini yakan ABD askeri için anma

'Soykırımın ortağı olmayacağım' diyerek kendini yakan ABD'li asker için olay yerinde anma töreni yapıldı. Protestoda Biden yönetimi İsrail'e desteği kesmeye çağrıldı.

Dünya 27 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Filistinli örgütler ve İsrail arasındaki savaş 5’inci ayında devam ediyor. Öldürülen Filistinli sayısının 30 bine dayandığı savaşta İsrail saldırılarını sürdürüyor, tüm ateşkes çağrıları ABD vetosu nedeniyle hayata geçemiyor. Böyle bir ortamda ülkesinin Tel Aviv’e desteğini protesto etmek için İsrail’in Washington büyükelçiliği önünde kendisini yakarak protesto eylemi yapan ve ölen 25 yaşındaki ABD Hava Kuvvetleri pilotu Aaron Bushnell için olay yerinde anma töreni vardı.

Pazar günü İsrail’in Washington büyükelçiliği önüne gelerek “Artık soykırımın suç ortağı olmayacağım” diyen ve kendisini ateşe veren kıdemli asker son nefesini verene dek “Filistin’e özgürlük” diye bağırmıştı. Bushnell için İsrail’in Washington Büyükelçiliği önünde mumlar ve çiçekler bırakıldı ve İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları protesto edildi Aralarında Yahudilerin de olduğu protestocular, Bushnell’in Gazze’deki Filistin soykırımına dikkat çekmek için canını verdiğine dikkat çekti.

‘Vergilerimizin soykırımı finanse etmesini istemiyoruz’

Protestocular “İsrail’in Gazze’deki Filistin soykırımına Amerikan desteğinin durmasını” talep etti, “İnsanlığı susturamayacaksınız” vurgusu yaptı. Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan eski ABD istihbarat subayı Josephine Guilbeau “Gazze’deki soykırıma rağmen hükümetin İsrail’e koşulsuz destek verdiğini” ifade etti. Guilbeau “Tüm uluslararası toplum ve Amerikalılar buna karşı koyarak ateşkes istediklerini söylüyor. Vergilerimizin bir soykırımı finanse etmesini istemiyoruz. İsrail’e bu soykırımı işleyebilmeleri için koşulsuz olarak herhangi bir yardım gönderilmesini istemiyoruz” dedi.

AA’ya konuşan bir protestocu da soyismini vermek istemediğini söyleyerek “Bence insanlar onun söylediklerine, özellikle son sözlerine kulak vermeli. Gazze’de bir soykırım var. Bunun Gazze’nin ötesine, dünyanın geri kalanına yayılacağından endişeli olduğum için buradayım” diye konuştu.

Debby Pfaff, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde ateşkes kararı çıkmasını 3 kez veto ettiğini hatırlatıp “İsrail’e para vermeye devam ediyoruz. Bu ne zaman duracak? Bilmiyorum” dedi. Adını vermek istemeyen bir diğer protestocu, “İnsanların soykırımı görmezden gelebilmeleri endişe verici. Aaron’un muazzam fedakarlığı, yaşanan soykırımın sadece küçük bir göstergesi. İktidar sisteminde bu derece yerleşik olan silahlı kuvvetlerden birinin farkındalık yaratmak için ölümünden haberdar olmam bile bir günden fazla zaman aldı” dedi.

Hamas: Bushnell adını ölümsüzleştirdi

Hamas’ın Telegram paylaşımında şöyle dendi: “İnsani değerlerin ve Amerikan yönetimi ile adaletsiz politikaları tarafından ezilen Filistin halkının savunucusu olarak adını ölümsüzleştiren Amerikalı pilot Aaron Bushnell’in ailesi ve arkadaşlarına en içten taziyelerimizi ve tam dayanışma dileklerimizi iletiyoruz.”

Ne olmuştu?

ABD’de Hava Kuvvetleri’ne bağlı subay olduğu teyit edilen bir kişi pazar günü Washington’daki İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe vermişti. Bilincini kaybedene kadar “Özgür Filistin!” diye haykıran subayın öldüğü bildirilmişti. Medyaya yansıyan bilgilere göre kendini ateşe veren askerin adı Aaron Bushnell. Kendisi 25 yaşındaydı. LinkedIn profiline göre Bushnell yazılım ve Linux sistem yönetimi konularında eğitime ve iş tecrübesine sahipti. Hava Kuvvetleri’nde de SkillBridge programlarının kullanım şekillerini inceleyen “hevesli” bir yazılım mühendisiydi. Bushnell pazar günü Facebook’ta paylaştığı bir yazıda “Çoğumuz kendimize sorarız: ‘Köleliğin olduğu dönemde doğsam ne yapardım? Ya da Jim Crow yasaları hala geçerliyken? Ya da apartheid? Benim ülkem soykırım yapıyor olsa ne yapardım? Yanıtı ise zaten yaptığınız. Şu anda soykırım yapıyorsunuz” demişti.

İsrail’in Gazze’deki işgaline karşı çıkanların protestolarında sıkça dile getirdiği gibi “Artık soykırıma ortak olmayacağım” diyen asker “Aşırı kaçacak bir protesto yapmak üzereyim” demişti. Elçilik kapısının önüne gelen asker telefonunu yere bırakarak içinde benzin olduğu anlaşılan bir şişeyi üstüne bocalayıp sonra kendini ateşe verdi. Asker, bilincini kaybedene kadar “Özgür Filistin!” diye haykırdı.

Amerikalı asker Gazze için İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdiAmerikalı asker Gazze için İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdi

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.