Rusya ABD’ye nota verdi, yetmedi ‘istenmeyen kişi’ kartını gösterdi

ABD'nin Moskova Büyükelçisi "iç işlerine müdahale girişimi" nedeniyle Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Moskova Washington'a konunun istenmeyen kişi ilanına kadar gidebileceği mesajını verdi.

Dünya 7 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD'nin Moskova Büyükelçisi Lynne Tracy Fotoğraf: AA

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş sürerken Washington ile olan gerilim de her geçen gün artıyor. Rusya Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Moskova büyükelçisini bakanlığa çağırarak nota verdiğini duyurdu. Bununla da yetinmedi, elçilik personelini istenmeyen kişi ilan etmekle tehdit etti. Rusya’nın devlet haber ajansı TASS ABD’nin Moskova Büyükelçisi Lynne Tracy’nin Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını yazdı. Haberde notanın Rusya’nın içişlerine müdahale girişimi nedeniyle verildiği yazıldı.

Ajan istihdamı iddiası

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Büyükelçi Tracy’nin Amerikan Uluslararası Eğitim Konseyleri, Kültürel Perspektifler, Uluslararası Eğitim Enstitüsü isimli üç ABD sivil toplum kuruluşuyla ilgili olarak bakanlığa çağrıldığı belirtildi. Bu sıralanan üç kurumun istenmeyen kuruluş olarak tanınmasıyla ilgili bilgilerin Tracy’e iletildiği bildirilen açıklamada Rusya’da faaliyet gösteren bu kuruluşların “büyükelçiliğin desteğiyle eğitim ve kültürel alışveriş adı altında Rus karşıtı program ve projelerin uygulanmasına yönelik nüfuz ajanlarını işe almayı amaçladığı” öne sürüldü.

İstenmeyen kişi kartını masaya sürdü

Büyükelçiliğe bu kuruluşlara her türlü desteğin sonlandırılmasına yönelik nota verildiği kaydedilen açıklamada “Seçimler ve özel askeri operasyon bağlamında yıkıcı eylemler ve dezenformasyonun yayılması da dahil olmak üzere Rusya Federasyonu’nun iç işlerine müdahale girişimlerine karışan ABD Büyükelçiliği çalışanlarının istenmeyen kişi olarak sınır dışı edilmesine kadar varabilecek yaptırımlar söz konusu olacaktır” denildi.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın bildirdiğine göre ABD Büyükelçiliği sözcüsü konuya dair yorum yapmadı.

iki ülke geçen eylül ayında da istenmeyen kişi krizi yaşamıştı

Rusya Dışişleri Bakanlığı 14 Eylül 2023’te “diplomatik statüleriyle uyumlu olmayan eylemleri” gerekçesiyle ABD’nin Moskova’daki iki diplomatının “istenmeyen kişi” ilan ettiğini duyurmuştu. Bugün bakanlığa çağrılmasıyla gündeme gelen ABD’nin Moskova Büyükelçisi Lynne Tracy o dönemde de Dışişleri Bakanlığı’na çağırılmış, ABD Büyükelçiliği Birinci Katibi Jeffrey Sillin ve İkinci Katibi David Bernstein’in eylemlerinin diplomatik statüleriyle uyumlu olmadığına ilişkin nota verilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da 15 Eylül’de Rusya’nın iki ABD’li diplomatı “istenmeyen kişi” ilan etmesiyle ilgili “Rusya yine diyalog ve yapıcı diplomatik angajman yerine çatışmayı seçti” ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna cephesi kızışıyor: İki Rus komutan hakkında yakalama kararı, Rusya'dan ABD'ye gözdağıUkrayna cephesi kızışıyor: İki Rus komutan hakkında yakalama kararı, Rusya’dan ABD’ye gözdağı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.