Ukrayna cephesi kızışıyor: İki Rus komutan hakkında yakalama kararı, Rusya’dan ABD’ye gözdağı

Rus Dışişleri Kuzey Avrupa'ya nükleer silah konuşlandırmayı planlayan ABD'ye "Olası çatışmada hedef olurlar" diyerek gözdağı verdi. UCM'nin iki Rus komutan hakkındaki yakalama kararı için de Kremlin'den "Tanımıyoruz" mesajı geldi.

Dünya 6 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İkinci yılını dolduran Ukrayna Savaşı’nda çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. ABD’ye ait nükleer silahların Kuzey Avrupa’daki NATO müttefiki ülkelere konuşlandırılması girişimi ittifak ve Rusya arasındaki gerilimi daha da tırmandırdı.

Önce Finlandiya, ardından İsveç’in üyelikleriyle NATO ittifak ağını kuzeye doğru yayarak krizi büyütürken Rus Dışişleri’nden ABD’ye gözdağı geldi.

Basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova “ABD’nin nükleer silahlarının Kuzey Avrupa’ya konuşlandırılması ev sahibi ülkelerin güvenliğini güçlendirmeyecek, ancak ciddi şekilde zarar verecektir” dedi.

Bu tesislerin NATO ile olası bir askeri çatışma senaryosunda meşru hedef haline geleceğini söyleyen Zaharova “Bunu anlamak için askeri stratejist olmaya da gerek yok. Bu tür silahlar doğrudan bir tehdit kaynağı teşkil eder. ABD ve uydularının da bu ülkeleri (İsveç, Finlandiya, Norveç) tam olarak buna zorladığına inanıyoruz” diye konuştu.

Kremlin: UCM kararını tanımıyoruz

Rusya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Ukrayna’da savaş suçu işledikleri iddiasıyla iki üst düzey Rus komutan hakkında çıkardığı tutuklama kararlarını tanımadığını açıkladı. Açıklamayı yapan ise Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov’du.

Sergei Kobylash ve Viktor Sokolov hakkında verilen kararı yorumlayan Peskov Rusya’nın UCM’yi kuran uluslararası anlaşma olan Roma Statüsü’nü imzalamamış olmasının tutuklama kararlarını tanımadığı anlamına geldiğini söyledi.

Gazetecilere konuşan Peskov “Bu ilk karar değil. Orada gizli tutulan süreçlerin devam ettiğini de biliyoruz ve bu tür kararları buna göre ele alıyoruz” dedi.

Öte yandan bu karar Ukrayna’daki savaş nedeniyle Ruslar hakkındaki ikinci tutuklama emri olarak kayıtlara geçti. İlki Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova için çıkarılmıştı.

Rus vatandaşlarının suçlamalarla yüzleşmek üzere iade edilmesi pek olası görünmezken UCM iddia edilen suçların Ekim 2022 ile Mart 2023 arasında işlendiğini söyledi.

Mahkeme saldırıların sivillere zarar verdiğini ve herhangi bir askeri operasyon için açıkça aşırı sayılabilecek bir hasara neden olduğunu belirtti.

Yakalama kararı çıkarılan her iki kişinin de “sivil hedeflere saldırı düzenlemek suretiyle savaş suçu işlemekten sorumlu olduğunu” söyleyen mahkeme bu iki kişinin “insanlık dışı eylemlerde bulunmak suretiyle insanlığa karşı suç işlemek”ten de yargılandığını bildirdi.

58 yaşındaki komutan Kobylash iddia edilen suçların işlendiği dönemde Rus hava kuvvetlerinin uzun menzilli havacılık komutanıydı.

UCM’ye göre 61 yaşındaki Sokolov ise suçlandığı dönemde Rus donanmasında Karadeniz filosuna komuta eden amiraldi. Geçen ay Rus savaş gemilerine yönelik bir dizi başarılı Ukrayna insansız hava aracı (İHA) saldırısının ardından görevden alınmıştı. Ancak bu ayrılık resmi olarak doğrulanmadı.

Zelenski’den tebrik, Rusya’dan inkar

Moskova geçmişte Ukraynalı ve uluslararası araştırmacılar tarafından toplanan çok sayıda kanıta rağmen Ukrayna’daki sivil altyapıyı hedef aldığını inkar etmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise mahkemenin son hamlesini memnuniyetle karşıladı. sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Zelenski “Ukraynalı sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırı emri veren her Rus komutan adaletin yerini bulacağını bilmelidir” dedi:

“Uluslararası adalet zaman gerektirir ama kaçınılmazdır. Ukraynalı çocukların, kadınların ve erkeklerin öldürülmesinden sorumlu hiçbir Rus canavarının cezasız kalmamasını sağlamak için her türlü çabayı göstermeye devam ediyoruz. Omuzlarındaki yıldızların sayısı da onları sorumlu tutmaktan alıkoyamayacak.”

Soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçlarından sorumlu olanları soruşturan ve adalet önüne çıkaran UCM ulusal makamların kovuşturma yapamadığı durumlarda devreye giriyor.

Mahkeme geçen yıl mart ayında Devlet Başkanı Putin ve Rusya’da çocuk haklarından sorumlu komiseri Maria Lvova-Belova hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Yakalama emri çocukların Ukrayna’dan Rusya’ya yasadışı yollarla sınır dışı edildiği iddiasıyla ilgiliydi.

Moskova iddiaları reddetmiş ve yakalama kararlarını “çirkin” olarak nitelendirmişti.

20 bin askerli NATO tatbikatının gölgesinde: Rusya'dan iki askeri bölgeye takviye20 bin askerli NATO tatbikatının gölgesinde: Rusya’dan iki askeri bölgeye takviye

Ukrayna 65 milyon dolarlık Rus savaş gemisini batırdıUkrayna 65 milyon dolarlık Rus savaş gemisini batırdı

Rusya düşen uçaktaki 65 Ukrayna askerinin cesedini Kiev'e teslim edecekRusya düşen uçaktaki 65 Ukrayna askerinin cesedini Kiev’e teslim edecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.