Ukrayna 65 milyon dolarlık Rus savaş gemisini batırdı

Rusya Ukrayna'nın doğusunda, karada kararlı şekilde ilerlemeye devam ederken denizde işler istediği gibi gitmiyor. Ukrayna'ya ait insansız deniz araçları Kerç Boğazı'nın yakınlarında Sergey Kotov savaş gemisini vurdu. Yedi kişi öldü.

Dünya 6 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ukrayna'ya ait insansız deniz araçlarının Rus Sergey Kotov savaş gemisini vurduğu sırada çekilen videodan kesit. Fotoğraf: Ukrayna Savunma Bakanlığı

Ukrayna’daki savaş geçen ay üçüncü yılına girdi. Rusya’nın Bahmut’tan sonraki en kanlı cephe hatlarından Avdiyivka’yı ele geçirdiği, Ukrayna’nın Avrupa ve ABD’den aldığı desteklerin tehlikeye girdiği bir atmosferde Kiev yönetimi direnişi sürdürüyor. Yıl başından bu yana hücumlarını iyice artıran Ukrayna’nın hedefinde bu kez Rusya kontrolündeki Kırım’da bulunan Kerç Boğazı vardı. Ukrayna istihbaratının iddiasına göre Kerç Boğazı yakınlarında Rus donanmasına ait bir savaş gemisi batırıldı.

Ukrayna askeri istihbarat ajansı HUR pazartesi gecesi insansız deniz araçlarının Rus donanmasına ait savaş gemisi Sergey Kotov’u vurduğunu açıkladı. Ajans devriye gezen geminin kıç, sancak ve iskele taraflarından hasar aldığını ve ardından da battığını söyledi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Ukrayna’ya ait kamikaze insansız deniz araçlarının gemiye yaklaştığı görülüyor. Dronlardan biri geminin gövdesine çarpıyor ve büyük bir patlama meydana geliyor. Daha sonra diğer dronlar ilk çarpmanın neden olduğu deliği hedef alıyor.

Kremlin yanlısı Telegram kanallarının yayınladığı başka bir videoda da büyük bir patlama görülüyor. Gemiden dronlara ateş açılıyor. Telegram kanallarının tanıklardan aktardığına göre beş patlama sesi duyulmuş.

Sergey Kotov’un mürettebatı 60 kişiden oluşuyordu. Ukrayna istihbaratına göre saldırıda yedi kişi ölürken altı kişi de yaralandı. HUR saldırının Ukrayna Deniz Kuvvetleri ve Dijital Dönüşüm Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştiğini söylemişti. Batırılan geminin maliyetinin yaklaşık 65 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Rus güçleri karada, Ukrayna denizde etkili

Rus güçleri karada doğu cephesinde ilerliyor. Rus ve Ukraynalı askerler Bahmut’tan sonraki en kanlı karşılaşmalarını Avdiyivka’da yaşadı ve beş aylık bir mücadeleden sonra burada topraklar Rusya’nın eline geçti. Karada en azından şimdilik her şey Rusya’nın lehine gibi görünse de denizde Ukrayna’nın savaş gemilerini vurmak için kendi ürettiği insansız deniz araçlarının kullanılması nedeniyle biraz gerileme yaşandı.

Mesela Ukrayna 14 Şubat’ta Kırım’ın tatil beldesi Aluşka yakınlarında Caesar Kuznikov adında bir saldırı gemisini batırdı. O gün kullanılan Magura V5 insansız deniz araçları Sergey Kotov’u batırmak için de kullanıldı. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’ne göre savaşın başından bu yana Rusya’ya ait en az 13 savaş gemisi ya imha edildi ya da hasar gördü.

Rusya verdiği kayıplardan dolayı filosunu daha güvenli olan Novorossiysk limanına taşımak zorunda kaldı. Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan ayrılmasının ardından tahıl ticareti konusunda Karadeniz tehlikeli bir yer haline gelmişti. Çünkü Rusya Ukrayna’ya giden ya da Ukrayna’dan çıktığını düşündüğü gemileri hedef alıyordu. Ama Ukrayna geçen yaz Odesa ve diğer limanlarından tahıl taşımacılığına yeniden başladı.

Putin yanlısı yorumcular bile bir savaş gemisinin daha kaybedilmesinden duydukları endişeyi saklamadı. İçlerinden biri “Bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Çünkü böyle devam ederse Karadeniz Filosu’nda kala kala turistler için katamaranlar ve muz botlar kalacak. Durum b*k gibi” diye yazdı.

Ukrayna sonuçtan memnun

Ukraynalı yetkililerin ise sevincine diyecek yoktu. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 2021’de denize indirilen Sergey Kotov’un “denizaltı”dan hallice olduğu ifadeleri yer aldı. “Sergey Kotov’un, filonun güçlü amiral gemilerinden biri olan ve Nisan 2022’de batırılan Moskva’nın yanına gittiği” de yine bakanlığın açıklamasında yer edindi.

Ukrayna’nın esas hedefi Rusya’nın Kırım ile tek bağlantısı olan Kerç Köprüsü’nü havaya uçurarak kullanılamaz hale getirmez. Bunun için pek çok kez denemede bulundu da. Ama her seferinde Rusya köprüyü hızlı bir şekilde onararak tekrardan kullanıma açtı.

Rusya düşen uçaktaki 65 Ukrayna askerinin cesedini Kiev'e teslim edecekRusya düşen uçaktaki 65 Ukrayna askerinin cesedini Kiev’e teslim edecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.