Rusya’nın Adviyivka zayiatını açıklamıştı: Rus askeri intihar etti

Ukrayna'nın 'doğudaki kalesi' olarak bilinen Adviyivka operasyonunda Rusya'nın 16 bin askerinin öldüğünü açıklayan blog yazarı Rus asker intihar etti.

Dünya 22 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Andrey Morozov / Fotoğraf: The Moscow Times

Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin’in en ünlü muhalifi Aleksey Navalni’nin ölümünün ardından gözlerin çevrildiği Rusya’dan bir ölüm haberi daha geldi. Savaş yanlısı blog yazarı ve asker Andrey Morozov’un intihar ettiği belirtildi. Muhalif çizgide yayın yapan Rus internet gazetesi The Moscow Times’da yer alan habere göre Morozov geçenlerde günlerde Rusya tarafından ele geçirilen Ukrayna’nın doğudaki kalesi Adviyivka operasyonu sırasında Moskova’nın  askeri kayıplarını gündeme getirmişti. “Murz” ismiyle blog yazan asker Adviyivka operasyonu sırasında 16 bin Rus askerinin öldüğünü yazmıştı. Bu açıklamanın ardından da askerin kendini vurarak intihar ettiği belirtildi.

Haberde askerin Rusya’nın kayıplarını açıklamasından komutanların rahatsız olduğu da belirtildi.  The Moscow Times’a göre “Murz” takma ismini kullanan Morozov ordudaki silah yetersizliği, bürokratik verimsizlikler ve devletin Ruslara savaşla ilgili yanlış bilgi vermesi nedeniyle Kremlin’i düzenli olarak eleştirmesiyle öne çıkıyordu. Morozov’u tanıdığı belirtilen avukat Maksim Paşkov gazeteye “Onunla daha dün gece konuşmuştuk, intihar edeceğine dair bir izlenim edinmemiştim” dedi. Paşkov diğer savaş yanlısı blog yazarlarının intiharına da vurgu yaptı.

Morozov’un 100 binden fazla abonesi olan Telegram kanalında Çarşamba günü erken saatlerde “intihar notu” yayınlandı. Ukrayna’da ön cephe askeri olan Morozov çarşamba günkü son paylaşımında askeriyeyi kızdıran yorumlarının silah arkadaşlarına zarar vermesini engellemek amacıyla “kendini infaz etmeye” karar verdiğini yazdı. Notlarında Morozov komutanlarını Rusya’nın Avdiyivka’daki yüksek kayıplarıyla ilgili paylaşımını silmeye zorlamakla suçladı.

Morozov’u intihara götüren paylaşımda Ukrayna’nın doğudaki kalesi Avdiyivka için dört ay süren çatışmalarda yaklaşık 16 bin Rus askerinin öldürüldüğü ve ordunun yaklaşık 300 zırhlı araç kaybettiği belirtilmişti. Rus birlikleri Ukrayna birliklerinin çekilmesinin ardından hafta sonu Avdiyivka’yı ele geçirmişti. Rusya Savunma Bakanlığı Avdiyivka operasyonundaki kayıplarını açıklamamıştı.

24 Şubat 2022’de başlayan savaşta Morozov gibi Rus savaş blog yazarları askeri yetkililerin kısa açıklamalarına, devlet televizyon kanallarındaki propaganda akışına karşı savaşın ayrıntılı açıklamalarıyla bir alternatif sundu. Herkes Kremlin’in Ukrayna’daki savaşını hararetle desteklerken Rus birliklerinin karşılaştığı sorunlara değinerek fark yarattılar. Eleştirileri genellikle yanlış taktikler, silah sıkıntısı gibi konulara odaklandı. Pek çok Rus blog yazarı üst düzey askeri yetkilileri sert şekilde eleştiren ve sonra uçağının düşmesiyle ölen eski Wagner Şefi  Yevgeni Prigozhin’i destekliyordu. Destekçileri Prigozhin’in Moskova’ya isyanından hemen iki ay sonra şüpheli şekilde ölmesinin ardından eleştirisini yumuşatmıştı.

En popüler savaş yorumcularından Igor Strelkov, Putin’i “korkak, sıradan biri” olarak nitelendirdikten sonra geçen ay dört yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Strelkov Rusya’nın zafere ulaşması için topyekun seferberlik gerektiğini savunsa da Kremlin’i kararsızlık ve zayıflıkla suçlaması nedeniyle hedef alınan isimlerden biri olmuştu. Gerçek adı “Girkin” olan Strelkov 2014 yılındaki Rusya-Ukrayna savaşında Rusya yanlılarına liderlik eden emekli bir askerdi. Ve o yıl Malezya uçağının düşürülmesindeki rolü nedeniyle Hollanda’da cinayetten suçlu bulunmuştu.

Ukrayna ordusu doğudaki 'kalesi' Avdiyivka'da havlu attıUkrayna ordusu doğudaki ‘kalesi’ Avdiyivka’da havlu attı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.