İsrail ordusu 7 Ekim'de esir alınan altı kişinin cenazesinin Han Yunus'ta bulunduğunu açıkladı. İsrail daha önce rehinelerden ikisini 'yanlışlıkla vurmuş olabiliriz' demişti.

Hamas’ın 7 Ekim’deki aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan İsrail’in Gazze işgali devam ediyor. 1200’den fazla İsraillinin öldürüldüğü 250’sinden fazlasının da esir alındığı operasyonun ardından İsraillilerin saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 40 bini geçti. Gazze’deki insani kriz devam ederken ateşkes ve esir takası görüşmeleri de sürüyor.

Bölgedeki gelişmeler ardı arkası kesilmeden gelmeye de devam ediyor. İsrail ordusu 7 Ekim’de rehin alınan altı kişinin cenazesinin Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta bulunduğunu açıkladı. Rehinelerden ikisinin İsrail tarafından vurulmuş olabileceği açıklanmıştı. Cenazelerin İsrail’e götürüldüğü ifade edildi.

İsrail ordusunun yazılı açıklamasında cenazesi bulunan esirlerin Avraham Munder, Alexander Dancyg, Chaim Peri, Yagev Buchshtav, Yoram Metzger ve Nadav Popplewel olduğu duyuruldu. Cenazeleri getirilen İsrailli esirlerin aileleri ve yakınlarına haber verildiği aktarıldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da İsrailli esirlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Aileler hükümete tepkili

7 Ekim’den bu yana İsrailli esirlerin yakınları ülkenin çeşitli yerlerinde esir takası çağrılarını duyurmak için eylemler yapıyor. İsrail’in gelmiş geçmiş en sağcı hükümetine, esirleri önceliklendirmedikleri eleştirisini getiren esir yakınları, aynı zamanda istifa çağrılarına da devam ediyor. Esirlerin hayatlarını ikinci plana attığı gerekçesiyle eleştirilen hükümet ise, Gazze’yi vurmaya devam ediyor. İsraillilerin yakınlarının oluşturduğu Rehineler ve Kayıp Aileler Forumu ise hükümete Hamas’la rehine anlaşmasına varma çağrısını yineledi. Açıklamada, “Kalan 109 rehinenin derhal eve dönmesi ancak müzakere edilmiş bir anlaşma ile başarılabilir. İsrail hükümeti, arabulucuların da desteği ile bir ateşkesi sağlamak ve Hamas’la esirlerin dönüşü için anlaşmak konusunda gücü dahilindeki her şeyi yapmalı” dendi.

Cesedi Gazze’den getirilen esirlerden birinin yeğeni Shahar Mor İsrail’de yayın yapan Kanal 12’ye yaptığı açıklamada “Hükümetin elleri kana bulandı. Amcamı daha erken kurtarabilirlerdi veya rehine anlaşmasını son gününde mahvetmeyebilirlerdi” dedi. Mor “Hükümetin amcamı koruması gerekiyordu, tüm fırsatları heder etti” diye konuştu.

Gazze’den cansız bedenleri getirilen altı İsrailli esirden Alexander Dancyg’ın oğlu Mati Dancyg İsrail resmi televizyon kanalı KAN’a Netanyahu hükümetinin “hayatta kalmak için esirleri terk etmeyi seçtiğini” söyledi. “O (Babası) ve diğer tüm İsrailli esirler geri getirilebilirdi” diyen oğul Dancyg “Netanyahu bütün esirleri feda etmeyi seçti. Yaptıklarının bedelini çok ağır bir şekilde ödeyecek” ifadelerini kullandı.

‘Yanlışlıkla öldürmüş olabiliriz’ denmişti

7 Ekim saldırılarında Hamas tarafından esir alınan Alexander Dancyg ve Yagev Buchshtab birkaç ay önce Han Yunus’taki İsrail saldırıları sırasında ölmüştü. Konuya ilişkin 10 Mart tarihli açıklamasında Hamas, iki esirin çatışma esnasında öldüğünü belirtmişti. Bu süre zarfında sessiz kalmayı tercih eden İsrail Ordusu ise aylar sonra 22 Temmuz’da bir açıklama yaparak İsrailli esirleri “yanlışlıkla” öldürmüş olabileceğini belirtmişti.

İsrail’in Gazze’yi işgalinde 7 Ekim sonrası

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 480’i çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 173 Filistinli öldü, 92 bin 857 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 330’u karadan işgal sürecinde olmak üzere 693 askerinin öldüğünü, 10 bin 56 askerinin yaralandığını duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasp eden İsraillilerin saldırılarında 635 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu kendi askerlerini vurdu: Bir ölü, altı yaralı