Japonya'da Covid-19 pandemisi nedeniyle yapılmasına dört yıl ara verilen 'Ağlayan Sumo' adındaki turnuvada 64 bebek karşı karşıya getirildi. Ebeveynlerin izniyle gerçekleştirilen turnuvada, bebeklerin ağlaması sağlandı ve ilk ağlayan bebek kazanan oldu.

Japonya’da bebeklere yönelik ilginç bir gelenek var. ‘Ağlayan sumo’ denilen bu geleneksel turnuvada düzinelerce Japon bebeğin ağlaması sağlanıyor. En güçlü ağlayan bebek turnuvayı kazanan oluyor. Japonlar bu geleneğin bebekleri sağlıklı kıldığına inanıyor. Covid-19 pandemisi nedeniyle dört yıl ara verilen turnuva geri döndü. Etkinliğe toplamda 64 bebek katıldı.

Sumo önlükleri giydirilen bebekler, başkent Tokyo’daki Sensoji Tapınağı’nda kurulan sumo ringinde karşı karşıya geldi. Japon geleneğinde ‘oni’ denilen iblis maskeleri takan turnuva görevlileri bebekleri ağlatmaya çalıştı ve ağlayan ilk bebek, elinde zaferi bildirmek için kullandığı bir yelpaze tutan, geleneksel kıyafetler içindeki bir sumo hakemi tarafından kazanan ilan edildi.

Turnuvaya katılan sekiz aylık bir bebeğin annesi, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bir bebeğin sağlık durumunu, ağlama şeklini dinleyerek anlayabiliriz. Bugün gerginleşebilir ve çok ağlamayabilir. Ama ben onun sağlıklı ağlayışını duymak istiyorum” dedi.

‘Ağlayan sumo’ ülke çapındaki mabet ve tapınaklarda, ebeveynlerin ve izleyicilerin keyfine göre düzenleniyor. Kurallar bölgeden bölgeye değişiyor. Bazı yerlerde ilk ağlayan kazanırken, bazı yerlerde de kaybediyor.

Bu etkinliği düzenleyen Asakusa Turizm Federasyonu Başkanı Shigemi Fuji, bazı insanların bebekleri ağlatmayı ‘korkunç’ bir şey olarak algılayabileceğine dikkat çekerek, “Ancak biz Japonya’da kuvvetli ağlayan bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüdüğüne inanıyoruz. Bu tür etkinlikler Japonya’da pek çok yerde düzenleniyor” dedi.

Japon mühendis Tuzla’daki tersanede öldü