Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Hanibal Kaddafi, siyasi mülteci olarak yaşadığı Suriye’den kaçırıldığı 2015 yılından beri Lübnan’da hapis tutuluyor. Hanibal, 45 yıl önce Libya’da kaybolan Şii bir din insanının akıbeti hakkında bilgi almak isteyen Lübnanlı militanlar tarafından kaçırılmıştı. Daha sonrasında Lübnanlı yetkililer tarafından kurtarılan Hanibal, bu sefer de yargılanmadan Beyrut’taki bir hapishaneye konuldu.
Hanibal’ın Lübnan’a kaçırılmasına neden olan Lübnanlı Şii din insanı Musa El Sadr’ın 1978 yılında ortadan kaybolması Lübnan’da tartışılan bir konu olmaya devam ediyor. 1975 yılında başlayan ve Müslümanlar ile Hıristiyanların karşı karşıya geldiği Lübnan iç savaşında siyasi ve askeri bir grup olan Mahrumlar Hareketi’ni kuran El Sadr’ın ailesi, onun Libya’da bir hapishanede tutulduğuna inanıyor ancak Lübnanlıların çoğu konuya o kadar iyimser bakamıyor.
Libya, El Sadr’ın o dönem iki yol arkadaşıyla 1978 yılında Roma’ya gitmek üzere Trablus’tan ayrıldığını ancak Şiiler arasındaki güç mücadelesine kurban gittiğini iddia ediyor. El Sadr’ın destekçilerinin çoğu ise Libya’nın Lübnanlı milislere yaptığı ödemelerle ilgili çıkan anlaşmazlık nedeniyle Kaddafi’nin Şii din insanını öldürttüğüne inanıyor.
Sonuç olarak Kaddafi, 2011 yılında muhalif savaşçılar tarafından öldürüldü. El Sadr’ın ortadan kaybolmasından iki yıl önce doğan Hanibal, Trablus düştükten sonra annesi ve diğer birkaç akrabasıyla Cezayir’e kaçtı. Daha sonra kendisine siyasi sığınma hakkı tanıyan Suriye’ye gitti. Burada da yukarıda da belirttiğimiz üzere Lübnanlı militanlar tarafından kaçırıldı.
Açlık grevine başladı
Avukatı Paul Romanos, ABD haber ajansı Associated Press’e yaptığı açıklamada, Hanibal’ın cumartesi sabahından itibaren açlık grevine başladığını, bu konuda oldukça ciddi olduğunu ve amacına ulaşana kadar greve devam edeceğini söyledi. Romanos, basına konuşma yetkisi olmadığını belirterek davanın detayları hakkında bilgi vermedi.
Hanibal açlık grevi bildirisinde, “Siyasi bir mahkum bunca yıldır adil bir yargılama olmadan nasıl hapis tutulabilir?” diye sordu. Açlık grevinin sonuçlarından ‘kendisine adaletsiz davrananların sorumlu olacağını’ da belirten Hanibal, “Hukuku politikacıların elinden kurtarma zamanı geldi” diye de ekledi. Romanos, Hanibal’ın küçük bir hücrede rahat hareket edemediği için sırt ağrısı çektiğini söyledi.