İcraatin içinden: Fransız ajan Kaddafi’nin devrilmesini ve öldürülmesini anılarında anlattı

Fransız Dış İstihbarat Teşkilatı'nın eski bir numaralı casusu kabul edilen Jean-François Lhuilier, 3 Mayıs'ta piyasaya çıkacak kitabında Libya lideri Muammer Kaddafi'nin nasıl devrildiğini ve öldürülmesine dair detayları kaleme aldı. Yazara göre Kaddafi'yi bir Fransız casus öldürmemiş.

Dünya 28 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Muammer Kaddafi 20 Ekim 2011'de öldürülmüştü.

Fransız Dış İstihbarat Teşkilatı’nın (DGSE), eski bir numaralı casusu kabul edilen Jean-François Lhuilier, 3 Mayıs’ta piyasaya çıkacak ‘L’Homme de Tripoli’ yani ‘Trabluslu Adam’ kitabında, o dönemki görevini ‘Kaddafi’ye karşı olabilecek Libyalı şahsiyetlerin ülkeden ayrılmasını sağlamak’ olarak özetliyor.

2009-2012 arasında Trablus’taki görevindeki faaliyetlerini yazan eski Fransız ajan, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin devrilişi ve ölümüne dair detayları anlattı. 

Lhuillier’nin kendisine belirlediği hedef ise dönemin Dışişleri Bakanı Moussa Koussa’nın kaçmasını sağlayarak Kaddafi’yi zayıflatmak olmuş. 20 Ekim 2011’de Kaddafi’nin “linç edilerek” öldürüldüğünü de ileri süren eski gizli ajan, Libyalı devrik liderin bir Fransız casus tarafından öldürüldüğü söylentisini ise yalanlıyor.

25 yıldır DGSE ajanı olan Yarbay Jean-François Lhuillier’in itirafları, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hükümetinin eski müttefikine sırtını döndüğü ve onu devirmek için elinden geleni yaptığı iddiasını doğruluyor.

O artık bir savaş suçlusu... Uluslararası mahkemeden Putin'e tutuklama kararıO artık bir savaş suçlusu… Uluslararası mahkemeden Putin’e tutuklama kararı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.