Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Zvecan'daki belediye binası yakınlarında Sırp plakalı bir araçta silah, bomba atar ve başka mühimmatlar bulunduğunu bildirerek, silahların Kosovalı yetkililere karşı terör saldırısı için hazırlandığını söyledi.

Kosova’nın kuzeyinde çoğunluğu oluşturan Sırp halkı, özerkliklerinin tanınmamasını gerekçe göstererek 29 Mayıs’ta düzenlenen erken belediye seçimlerine katılmadı. Bunun sonucunda katılım yüzde 3,47’de kaldı ve bölgenin belediye başkanları Arnavut oldu. Ancak Kosovalı Sırplar sonuçları kabul etmeyerek belediye binalarını bastı. Polisin müdahalesi üzerine Sırplarla çatışma çıktı, bölgeye intikal eden NATO Barış Gücü’nden askerler arasında da yaralananlar oldu. Bunun üzerine NATO, bölgedeki asker sayısını artırma kararı aldı.

İki ülke arasındaki gerginlik 14 Haziran’da Kosovalı emniyet mensupları oldukları belirlenen üç kişinin, ‘Sırbistan’da eylem yapmayı planladıkları’ gerekçesiyle Sırp yetkililer tarafından gözaltına almasının ardından iyice arttı. Kosovalı yetkililer Sırbistan’ın bu hareketini ‘adam kaçırma’ olarak değerlendirdi.

Durum böyleyken Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic’i bölgeyi krizden çıkarmak üzere Brüksel’e çağırdığını bildirdi. Borrell, Kosova’nın kuzeyinde acilen yeni bir seçim yapılması gerektiğini belirtti.

Kurti görüşmeye sıcak baktığını söyleyerek, yeni seçimlere hazır olduklarını dile getirdi. Vucic ise gözaltına alınan Kosovalı Sırpların zor durumda olduğunu söyleyerek, Kurti’nin ‘estirdiği teröre’ katlanmayacağını belirtti. Avrupalı yetkililerle görüşmeye her zaman açık olduğunu ancak Kurti ile Kosovalı Sırplar serbest bırakılana kadar görüşmeyeceğini dile getiren Vucic, “Kosova AB’nin çocuğu. Şimdi de ergenliğe girdi. Çılgın yılları. AB de çocuklarını korumaya devam ediyor. Biz üzerimize düşeni yapacağız. Mümkün olabildiği kadar istikrarı korumaya çalışacağız” dedi.

Ne var ki Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, ihtilaflı Zvecan’da Sırp plakalı bir araçta silahlar bulunduğunu bildirdi. Sveçla, bu silahların Kosovalı yetkililere karşı yapılması planlanan bir terör saldırısı için kullanılacağını iddia etti.

Sırbistan’ın Kosova ve Metohiya İşlerinden Sorumlu Şefi Petar Petkoviç ise cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kosovalı yetkililerin yerel Sırplara karşı provokasyon yapmak için bölgedeki insanlardan silah topladığını öne sürdü.

Petkoviç düzenlediği basın toplantısında, “Sırbistan Güvenlik İstihbarat Ajansı, Priştine ve Kurti’nin Sırpları tutuklamak ve sınır dışı etmek için Kosova genelinde vatandaşlardan toplanan yasa dışı silahları kullanmayı planladıklarına dair bilgi aldı. Priştine, Sırpları saldırı hazırlığı yapmakla suçlama planı geliştirdi” dedi.

Petkoviç, Kurti’nin bunu daha fazla Kosovalı Sırp’ı tutuklamak ve bölgede silahlı çatışmalara yol açmak için yaptığını iddia etti.

Talep NATO’dan: Türk askeri ihtiyat birliği olarak Kosova’ya gidiyor