Talep NATO’dan: Türk askeri ihtiyat birliği olarak Kosova’ya gidiyor

Kosova'daki erken yerel seçimin tetiklediği çatışmalarda NATO, Türk askerini ihtiyat birliği olarak bölgeye davet etti. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bölgesel ve küresel barışa katkı için görevlendirilen askerin 4-5 Haziran'da bölgede olması için hazırlığa başlandığı belirtildi.

Dünya 4 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kosova'da erken yerel seçimler sonrası başlayan çatışmaları sona erdirmek için NATO üyeleri yoğun çaba harcıyor.

Milli Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamayla Kosova’da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı’nın talebi üzerine bir komando taburunun görevlendirildiğini belirterek, Türk askerinin 5 Haziran’a kadar Kosova’daki Sultan Murat Kışlası’na intikal etmesi için hazırlık yapıldığını duyurdu. 

Bakanlığın yazılı açıklamasında, Türkiye’nin BM, NATO, AB ve AGİT görevleriyle ikili ilişkiler kapsamında bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkı sağlamayı sürdürdüğü ifade edildi.

Açıklama şu şekilde: “Türkiye, son günlerde dost ve kardeş Kosova’nın kuzeyinde gerçekleşen, bölgesel güvenlik ve istikrara zarar veren olayların diyalog yoluyla çözümü için yapıcı bir tutum sergilemekte ve taraflara itidal çağrısında bulunmaktadır. Kosova’da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı/Napoli (İtalya) tarafından yapılan talebe istinaden daha önce NATO Kosova Gücüne tahsisli olan 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Lüleburgaz) bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmiştir. Görevlendirilen birliğimizin 4-5 Haziran 2023’e kadar Kosova’da bulunan Sultan Murat Kışlası’na intikali için gerekli hazırlıklara başlanmıştır.”

Hatırlanacağı gibi Kosova’daki çatışmaların çıkış noktası erken yerel seçimler olmuştu. Kosova’nın kuzeyinde çoğunluğu oluşturan Sırplar, kendilerine özerklik verilmediği gerekçesiyle seçimi boykot etti. Katılımın yüzde 3,47 olunca bölgede belediye başkanları Arnavutlardan seçildi. Ancak Sırplar sonucu kabul etmeyip belediye binasını basmaya kalktı. Polisin müdahalesi de çatışmaya dönüşmüştü.

Kosova'da tansiyon düşmüyor: 30 NATO askeri yaralı, takviye birlikler gittiKosova’da tansiyon düşmüyor: 30 NATO askeri yaralı, takviye birlikler gitti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.