Bahçeli’den çok sert NATO çıkışı: İsveç, PKK’nın Avrupa’daki mağarasıdır

MHP lideri Bahçeli, İsveç'in NATO'ya girmesiyle ilgili sürece dair konuştu ve NATO'ya tarihsel eleştirilerde bulundu. Ayrıca Bahçeli, İsveç için "Kandil Dağı neyse Stockholm aynısıdır" dedi.

Siyaset 12 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin Meclis’teki grup toplantısında Türkiye-NATO gündemine ilişkin sert açıklamalar yaptı, İsveç’in NATO üyeliğine onay vermeceklerini ima etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki akşam İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmış, üyeliğe girişle ilgili anlaşmayı Meclis’e sevk edeceklerini açıklamıştı. Bahçeli’nin İsveç’le ilgili sert sözleri ve bu ülkenin NATO üyeliğini ‘zillet’ diye nitelemesi, Meclis’teki onay sürecinin çok kolay olmayacağına işaret ediyor olabilir.

MHP lideri Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu.

Konuşmasında NATO’yu eleştiren Bahçeli, Türkiye’nin bu toplulukla her zaman gel gitli bir ilişkisi olduğunu söyledi ve Türkiye’nin bugüne kadar hiçbir görevden, hatta hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığını, ancak milli güvenliğinin hemen hemen her seferinde göz ardı edildiğini belirtti.

Finlandiya’dan sonra şimdi de İsveç’in üyeliğe yaklaştığını söyleyen Bahçeli, “Bu ülkenin üyeliğine karşı Türkiye’nin haklı ve meşru itirazları vardır. İsveç’in terörle arasına mesafe koymaktan ısrarla imtina ettiği malumlarınızdır. Üstelik İsveç hükümetinin Kur’an-ı Kerim’e yönelik şerefsiz ve vandal saldırıları sürekli alttan aldığı, görmezden geldiği, sıkışınca da durumu kurtarmak için cılız kınama mesajları yayımladığı bilinen bir husustur. Türkiye dayatmaları sineye çekecek kabile devleti değildir. NATO’nun açık kapı politikasının maksat ve mahiyeti de milli bekamızdan, egemenlik haklarımızdan, iç ve dış güvenlik mülahazalarından daha mühim, daha öncelikli olamayacaktır” dedi.

Bahçeli, İsveç’in NATO üyeliği gündemine ilişkin konuşurken 12 Eylül ve 15 Temmuz’u hatırlattı.

İsveç’in terör örgütlerine kucak açtığını söyleyen Bahçeli, “Böylesi bir acizliğe nasıl göz yumacağız? Bunu nasıl hazmedeceğiz? Sadece ABD istedi diye, F-16’yla ilgili parmak sallanıyor diye zillete tamam mı diyeceğiz?” diye sordu. Ayrıca Bahçeli, “İsveç, PKK’nın Avrupa’daki mağarasıdır. Kandil Dağı neyse Stockholm aynısıdır” diyerek İsveç hükümetinin politikalarını değiştirmesi durumunda kendilerinin diyecek bir şey olmadığını ve kararın Erdoğan’a ait olduğunu ifade etti.

Bahçeli, İsveç üyeliğine onay verilmesi için İsveç’in politikalarında değişikliğe gitmesi gerektiğini söyledi.

NATO üyesi bazı ülkelerin PKK/YPG ile irtibat ve ilişkilerinin kabul ve izah edilemez boyutlarda olduğunu söyleyen Bahçeli, “ABD, terör örgütüyle ittifak halindeyse, Türkiye’yle yaptığı ve kurduğu ittifaka ne diyeceğiz? Bunu nasıl ifade edeceğiz? Bu yaman çelişki NATO’nun itibar ve inandırıcılığını, ABD’nin dostluk ve müttefiklik iradesini yıllar içinde aşındırmıştır. Biz, gündüz şapkalı gece külahlı ne dost istiyoruz, ne de ittifak ortağı arıyoruz” dedi.

12 Eylül 1980 darbesinde ABD rolü olduğunu ifade eden Bahçeli “12 Eylül’de söylenen ‘Bizim çocuklar başardı’ itirafını unutmadık. 15 Temmuz gecesi tepemizde uçuşan NATO uçak ve helikopterlerini, bunları kullanan alçak ve ahlaksızları unutmadık. Türkiye’yi içeriden çökertmek, milli bağları çözmek, devlet ve millet varlığını çürütmek için NATO oyunlarını ve küresel emperyalizmin komplolarını asla hatırımızdan çıkarmadık” dedi ve 15 Temmuz’un NATO tarafından halen kuşkulu olduğunu söyledi ve “Terörist başı Gülen’in Pensilvanya’dan yaka paça alınıp ülkemize iadesi bugüne kadar bir türlü gerçekleşmedi” diye konuştu.

THY, kokpitte namaz için yeni kural getiriyorTHY, kokpitte namaz için yeni kural getiriyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.