Erdoğan, Miçotakis’i tebrik etti: NATO zirvesinde bir araya gelecekler

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ın bir dönem daha başbakanlığını yapacak Kiryakos Miçotakis'i arayarak tebrik etti. İki liderin Vilnius'taki NATO zirvesinde bir araya geleceği belirtildi.

Dünya 27 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Erdoğan ve Miçotakis telefonda görüştü.

Kiryakos Miçotakis öncülüğündeki Yeni Demokrasi Partisi (NDP) hafta sonu yapılan seçimlerde yüzde 40,5 oy alarak mecliste çoğunluğu elde etti. Böylelikle koalisyon kurmasına gerek kalmadan başbakan olmaya hak kazanan Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, bir dönem daha başbakanlık görevine seçilen Miçotakis’i tebrik ederek, bunun Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Görüşmeden dikkat çeken sonuç ise Erdoğan ile Miçotakis’in 11 Temmuz’da Vilnius’ta başlayacak ve iki gün sürecek NATO zirvesinde bir araya gelme kararı alması oldu.

‘Türkiye ile hep gergin olmak zorunda değiliz’

Miçotakis seçim kampanyası kapsamında düzenlediği mitinglerden birinde, “Türkiye’ye karşı son yıllarda izlediğimiz dış politikanın devamlılığını sağlamak için güçlü bir hükümete ihtiyacımız var” demişti. Miçotakis, Türkiye’ye ‘dostluk mesajı’ verme arzusunu dile getirerek, “Türkiye ile sürekli gerginlik içinde yaşamak zorunda değiliz” diye de eklemişti.

“Bir ülkenin dış politikasının ani değişimler geçirmediğinin farkındayız” diyen Miçotakis, yanılsamalara kapılmama uyarısında bulunarak, “Son aylarda hava sahamıza yönelik ihlal ve tecavüzlerle ilgili olarak gerilimin azaldığına tanık olmaktan memnuniyet duymakla birlikte yanılsamalara kapılmayacağız” ifadelerini dile getirmiş ve sözlerine, “Dostluk elini uzatıyoruz ama Silahlı Kuvvetlerimizi güçlendirmeye de devam edeceğiz. Sınırlarımızı korumaya ve vatanımızın jeopolitik konumunu güçlendiren güçlü ittifaklar kurmaya kararlıyız” şeklinde devam etmişti.

Yunanistan'da Miçotakis bu kez büyük zafer kazandıYunanistan’da Miçotakis bu kez büyük zafer kazandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.