Bireysel silahlanmanın siyasetin önemli gündemlerinden biri olduğu ABD'de yapılan araştırmalar ilginç şeyler söylüyor. Politik atmosferi günden güne gerilen ülkede kadınlar, siyahlar ve Yahudilerin silahlanma eğilimleri artıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) silahlanma kültürü uzun süredir beyaz, kırsalda yaşayan ve muhafazakar eğilimli erkekler tarafından taşınıyor. Fakat bireysel silahlanmaya dair veriler bugünlerde artık liberallerin ve azınlıkların da alışılagelmedik biçimde silahlandığını söylüyor. Antropoloji Profesörü Jennifer Hubbert yeni silahlanmaya başlayan bu insanları “beş yıl önce silah satın almak akıllarının ucundan dahi geçmeyecek insanlar” olarak tanımlıyor.
Tarihsel olarak ABD’li Demokratların silahlanması kırsal bölgelerde oldukça yaygındı. Burada oldukça popüler olan avcılığın da  payı büyüktü elbette. Fakat 1990’lı yılların başına gelindiğinde Demokratların bireysel silahlanma sayısında ciddi bir düşüş yaşandı. O yıllarda ABD siyasetinde bireysel silahlanmanın toplum güvenliğini tehdit ettiğine dair tartışmalar baş gösterince Demokratlar silah yasalarında reformların önemli bir tarafı oldu. Cumhuriyetçiler ise tam tersi tarafta durarak bireysel silahlanmayı savundu. Ama bugün geldiğimiz noktada Demokratlar bireysel silahlanmayı yeniden keşfediyor gibi görünüyor.

Veriler ne söylüyor?

Araştırmacılar, silah tüccarları ve silah sahipleri bu artışı sağlayan faktörlerden en önemlilerini kişisel güvenlik kaygıları ve kırılgan politik atmosfer olarak görüyor. ABD’de son zamanlarda yaygınlaşan Neo-Nazi grupların hedefinde yalnızca azınlıklar ya da muhalif kesimler yok. Yeni ırkçı furya aynı zamanda muhafazakarları da hedef alıyor. Chicago Üniversitesi’nin 3500 kişi üzerinde yürüttüğü bir araştırmaya göre, 2022 yılında Demokratların yüzde 29’u evlerinde silah bulunduruyordu. Bu sayı, son 40 yılda yüzde 22’ler civarında seyretmişti. Aynı sene Cumhuriyetçi eğilimler gösteren ABD vatandaşlarının ise 2022 yılında yüzde 55’i silahlıydı. Silah şiddetine çözümler üretmeyi hedefleyen John Hopkins Merkezi’nin 2023’de yayınladığı ABD çapındaki 3 bin kişiyi baz alan veriler de benzer bir durumu işaret ediyor. Katılımcıların yüzde 11’i 2020’den sonra silahlandı. Bunların yarısından fazlası ise bunun hayatlarında bir ilk olduğunu söyledi.

Nefret suçlarına dair endişeler ön planda

ABD’nin 5 Kasım’da gerçekleşecek başkanlık seçimleri için kampanyasını sürdüren Demokratlar ise tarihi bir sürece imza atıyor. ABD tarihinde ilk kez Demokrat adaylar evlerinde silah bulundurduklarını açık açık söylüyor. ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların Başkan Adayı Kamala Harris 10 Eylül’de verdiği bir demeçle herkesi şaşırtmıştı. Başkan Yardımcılığına aday olan Tim Walz’un ve kendisinin “silah sahipleri” olduğunu söylemişti. Öte yandan ağır suçlarla yargılanan Cumhuriyetçi aday Donald Trump kasım ayında silah taşıma hakkını kaybetmekle karşı karşıya.
Bundan kırk yıl önce silah sahipleri genel olarak av kültüüryle büyümüş beyaz işçilerden oluşuyordu. Bugün ise bu spektrum çok daha çeşitli. Silah tüccarları silah satın alma oranlarındaki en büyük artışı gösteren grubun siyahiler olduğunu söylüyor. 2019’dan 2021’e veriler karşılaştırıldığında ise silah satın alan kişilerin neredeyse yarısı kadınlardan oluşuyor. Antropoloji profesörü Hubbert, eşcinsellerin ve Yahudilerin artan nefret suçlarından endişelendikleri için silahlanma yoluna gittiklerini, durumun siyahiler için de benzer olduğunu söylüyor.

İsrail’de bireysel silahlanma rekoru: Ruhsat başvuruları beş kat arttı