Kuzey Kore'nin 2016'dan bu yana gerçekleştirdiği ilk uydu fırlatma girişimi başarısız oldu. Askeri keşif uydusunu taşıyan roket, Kore Yarımadası'nda denize düştü. Fırlatma nedeniyle Güney Kore ve Japonya'da çalınan sirenler paniğe yol açtı.

Kuzey Kore salı günü ‘1 numaralı askeri keşif uydusu’ olarak nitelendirdiği uyduyu 31 Mayıs ve 11 Haziran arasındaki tarihler arasında fırlatmayı planladığını Japonya’ya bildirmişti. Ancak ülkenin resmi haber ajansı KCNA, bu ilk casus uydu fırlatmasında Chollima-1 roketinin, ikinci aşamada ateşleme sisteminin zamanında çalışmaması nedeniyle ivme kaybettiğini, bunun sonucunda da fırlatmanın başarısız olduğunu bildirdi.

Yetkililer roketin arızalanmasına neden olan ‘ciddi kusurları’ çözmeye çalıştıklarını söyledi. Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresi (NADA) yakında başka bir fırlatma yapacağının sözünü verdi.

Kuzey Kore’nin fırlatması, Japonya’nın güneyinde bulunan Okinawa adasında ve Güney Kore’nin başkenti Seul’de acil durum uyarılarının verilmesine yol açtı. Hava saldırı uyarı sirenlerinin çalındığı Seul’de vatandaşların telefonlarına da tahliye mesajı gönderildi. Öte yandan mesajdan 20 dakika sonra yapılan bilgilendirmede mesajın yanlışlıkla gönderildiği belirtildi.

Yine de tahliye uyarısı büyük bir paniğe yol açtı ve Seul sakinleri, Belediye Başkanı Oh Sehun’u istifaya çağırdı. Yoon soyadlı 37 yaşındaki bir baba, “Şok olmuş bir şekilde iki çocuğumu bodrum kattaki otoparka götürüyordum. Artık kimse gerçek alarm verildiğinde inanmayacak, aynı Yalancı Çoban hikayesinde olduğu gibi” diyerek yanlış tahliye mesajına tepkisini gösterdi.

Güney Kore’nin haber ajansı Yonhap’ın aktardığına göre, ordu roket ve yükünün havada parçalanıp parçalanmadığını ve düşüp düşmediğini analiz ediyordu. Güney Kore Savunma Bakanlığı, güneybatıdaki Eocheongdo Adası’nın 200 km batısında düşen rokete ait olduğu tahmin edilen bir parçayı kurtardığını açıklayarak, şüpheli objenin fotoğraflarını yayımladı.

Bu fırlatma, nükleer silahlara sahip ülkenin 2016’dan bu yana ilk uydu fırlatması oldu. Ülke daha önce beş kez daha başarısız girişimlerde bulunmuştu. Kuzey Kore’nin Güney Kore, Japonya ve ABD üçgeninde gelişen işbirliğine karşı askeri yeteneklerini artırma girişimlerinde bu fırlatma olumsuz bir etki yarattı. Bununla birlikte başarısızlık beklenmedik bir hızla kabul edilmesi ve Kuzey Koreli yetkililerin mümkün olan en kısa sürede ikinci bir fırlatma sözü vermesi, ülkenin lideri Kim Jong Un’un cephaneliğini büyütmeye ve komşu ülkeler üzerindeki baskısını artırmaya kararlı olduğunu gösteriyor.

Seul’deki Ewha Üniversitesi profesörlerinden Leif-Eric Easley, Kuzey Kore’nin bu hareketini ‘etkileyici’ bulmakla beraber, “Uydu fırlatma başarısızlığını uluslararası toplumdan gizlemek zor olacaktır. Hem rejim muhtemelen ülke içinde bu başarısızlığı bambaşba bir öyküyle sunacaktır” sözleriyle yorumladı.

ABD, Kuzey Kore’nin bu uydu fırlatma girişiminin füze programıyla ‘doğrudan bağlantılı teknolojiler barındırdığını’ söyleyerek, söz konusu girişimi ‘şiddetle’ kınadı. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, fırlatmanın ‘bölgedeki güvenlik durumunu istikrarsızlaştırma riski taşıdığını’ söyledi.

Güney Kore’de uçak paniği: Bir yolcu iniş sırasında acil çıkış kapısını açtı