Meksika'da Claudia Sheinbaum'un ilk kadın devlet başkanı seçilmesinden tam bir gün sonra Cotija şehrinin kadın belediye başkanı Yolanda Sanchez Figueroa suikaste kurban gitti.

Meksika’da bir kadın ülke tarihine ismini altın harflerle yazdırdı. Yahudi asıllı Claudia Sheinbaum bu zamana kadarki en yüksek oy oranıyla ilk kadın devlet başkanı oldu. Ancak ülkenin yoğun şiddet gündemiyle geçen seçimleri, sandıkların kapanmasıyla da değişmedi. Ülkede bir kadın zaferini kutlarken bir kadın da suikasta kurban gitti.

Bölgesel hükümet Claudia Sheinbaum’un Latin Amerika ülkesinin ilk kadın başkanı seçilmesinden sadece 24 saat sonra Meksika’nın batısındaki bir kasabanın belediye başkanının pazartesi günü öldürüldüğünü söyledi. Bölge içişleri bakanlığı sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Michoacan eyalet hükümetinin “Cotija belediye başkanı Yolanda Sanchez Figueroa’nın öldürülmesini” kınadığını belirtti. Kadın belediye başkanının öldürülmesi Sheinbaum’un ezici zaferinin cinsiyete dayalı şiddetin yaygın olduğu ülkede değişim umudu yaratmasını takip etti.

2021 seçimlerinde belediye başkanı seçilen Sanchez yol ortasında vurularak öldürüldü. Facebook profilinde “Cotija’yı yaşamak için daha iyi bir yer haline getirme arzumla hazırlandım” yazıyordu. Yetkililer cinayetle ilgili ayrıntı vermedi ancak katilleri yakalamak için operasyon başlatıldığını söyledi.

Daha önce de kaçırılmıştı

Politikacı daha önce de geçen yıl Eylül ayında Michoacan’a komşu olan Jalisco eyaletindeki Guadalajara kentinde bir alışveriş merkezinden çıkarken kaçırılmıştı. Kaçırıldıktan üç gün sonra hükümet politikacının sağ bulunduğunu açıklamıştı. O dönemde yerel basında çıkan haberlerde kaçıranların güçlü Jalisco Karteli mensupları olduğu ifade edilmişti. İddiaya göre de belediye başkanını suç örgütünün belediyenin polis gücünü ele geçirmesine karşı çıktığı için kaçırmışlardı.

Belediye Başkanına suikast düzenlenen Michoacan eyaleti turistik yerleri ve gelişen tarımsal ihracat endüstrisiyle biliniyor, ancak aynı zamanda çetelerin varlığı nedeniyle ülkenin en şiddet yaşanan eyaletlerinden de biri.

Mart ayında Michoacan’da toprak yola yerleştirildiği anlaşılan bir bombanın patlaması sonucu üç çiftçi hayatını kaybetti; Meksika’nın görevden ayrılan devlet başkanının muhtemelen bir kartelin kurduğu “tuzak” olarak nitelendirdiği el yapımı bir patlayıcının en az dört askeri öldürdüğünü kabul etmesinden sadece birkaç gün sonra.

Kanlı seçimler

Geçen hafta cinayeti kameralara yansıyan bir belediye başkanı adayı da dahil olmak üzere en az 23 siyasi aday seçimlerden önce kampanya yürütürken öldürüldü. Alfredo Cabrera’nın ölümü Meksika’nın orta kesimindeki Morelos eyaletinde bir belediye başkan adayının öldürülmesinden sadece bir gün sonra gerçekleşti.

Bundan bir hafta önce, güneydeki Chiapas eyaletinde belediye başkan adaylarına yönelik iki saldırıda dokuz kişi öldürüldü.

Hedef alınan iki aday hayatta kalmayı başardı.

Geçen ay da Villa Corzo’ya komşu La Concordia belediyesinde düzenlenen bir mitingin ardından kurulan pusuda aralarında bir çocuk ve belediye başkan adayı Lucero Lopez’in de bulunduğu altı kişi öldürüldü.

Bir belediye başkan adayı da geçen ay seçim kampanyasına başladığı sırada vurularak öldürüldü.

Seçim günü güvenliği takviye etmek üzere yaklaşık 27 bin asker ve polis görevlendirilmişti.

Nobel ödüllü iklimbilimci, Yahudi kökenli, solcu: Kimdir Meksika’nın yeni lideri Claudia Sheinbaum?

Tarihinin en kanlı seçiminde zafer ilk kadın başkanın: Meksika’da Sheinbaum dönemi

Sadece bu yıl 20 aday öldürüldü… Yine miting yine şiddet ve yine Meksika!