Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta Kursk operasyonu tüm dengeleri değiştirmiş gibi görünse de Moskova'nın Donbas'taki ilerleyişi sürüyor. Öte yandan Rusya, Ukrayna'nın Kursk'taki saldırısında ABD yapımı silahlar kullandığını iddia ediyor.

Rusya ve Ukrayna arasında 2 buçuk yıldır devam eden savaşta dengeler değişirken Moskova, Kiev’i bunun için Batı’nın desteğini almakla suçluyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın Kursk’taki  Seym nehri üzerindeki köprüleri yıkmak için Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yapımı HIMARS kullandığını öne sürdü. Bakanlığa göre sivilleri tahliye etmeye çalışan gönüllüleri öldüren silah bu olabilir.

Ukrayna’nın 6 Ağustos’ta başlattığı operasyon devam ederken Rusya da Donbas’taki hedeflerine ulaşma konusunda hızlı bir atılım yaptı. Ukrayna’da da bir tahliye gündemi sürüyor.

Operasyonun 11’inci günü

Bölgede hem tahliye hem de sevkiyat için kilit önemde olan Seym nehri üzerindeki iki köprü dün Ukrayna saldırısında yıkılmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova Telegram hesabından yaptığı açıklamada Kursk’ın ilk kez Batı yapımı bir silahla, muhtemelen ABD HIMARS roketatarlarla, hedef alındığını belirtti. ABD ise  operasyondan “haberleri olmadıklarını” ifade etmeye devam ediyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Syrskyi Kiev güçlerinin operasyonun 11’inci gününde Kursk bölgesinin bir ila üç kilometre kadar daha derinlerine ilerlediklerini söyledi. 6 Ağustos’ta operasyona başlayan Kiev güçleri, bölgedeki 1150 kilometrekarelik alanda yer alan 82 yerleşim yerinin kontrolünü ele geçirdiklerini açıklamıştı. Ukrayna Rusya içerisindeki ilerleyişini sürdürürken Rusya da Donetsk içinde ivme kazandı.

Rusya da ilerlemeye başladı

Ukrayna’nın doğusunda yer alan Pokrovsk kentindeki yetkililer Cuma günü sivilleri tahliyelerinin hızlandırılması çağrısında bulundu. Çünkü Rus ordusu aylardır Moskova’nın kilit hedeflerinden biri olan bölgeye hızla yaklaşıyordu. Pokrovsk yetkilileri bir Telegram gönderisinde Rus birliklerinin “hızlı bir şekilde ilerlediğini” söylemişti. Pokrovsk Ukrayna’nın ana savunma kalelerinden biri ve doğu Donetsk bölgesinde önemli bir lojistik merkez. Pokrovsk’un ele geçirilmesi, Ukrayna’nın savunma kabiliyetlerini ve ikmal yollarını tehlikeye atacak ve Rusya’yı tüm bölgeyi ele geçirme hedefine her zamankinden daha fazla yaklaştıracaktır.

Tüm dünya şaşkınlık yaratan Ukrayna’nın operasyonuna odaklansa da Rusya’nın elde ettiği kazanımlar da büyük oranda artış gösterdi. Ön cephede son birkaç aydır durgunluk da olsa Pokrovsk’a doğru son dönemde yaşanan ilerleme Ukrayna ve müttefiklerini endişelendiriyor. Keza Ukrayna Genelkurmay Başkanı Syrskyi de Pokrovsk ve Toretsk şehirlerinde ‘yoğun çatışmaların’ yaşandığını kabul etmişti.

ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Rus kuvvetlerinin Donetsk’te ‘nispeten yüksek saldırı temposunu koruduğunu’ açıkladı. CNN’de yer alan habere göre bu, “Ukrayna’nın Kursk bölgesindeki baskısına rağmen Rus askeri komutasının doğu Ukrayna’daki ilerlemelere öncelik vermeye devam ettiğini gösteriyor.”

Rusya’da ilerleyen Ukrayna: Amacımız adil bir müzakere