ABD gazetesi Wall Street Journal'ın muhabiri Evan Gershkovich, Rusya'da 'casusluk yaptığı' iddiasıyla gözaltına alındı. Gershkovich, Soğuk Savaş'tan bu yana bir ABD medya kuruluşuna çalışan ve Rus güçleri tarafından gözaltına alınan ilk muhabir oldu.

Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi (FSB), ABD merkezli The Wall Street Journal gazetesinin Moskova temsilciliğinde çalışan ve Rusya Dışişleri Bakanlığı’na akredite ABD vatandaşı Evan Gerşkoviç’i ‘casusluk yaptığı’ iddiasıyla tutuklandı. Rus mahkemesi, ‘casusluk’ yaptığından şüphelenilen Gerşkoviç’in 29 Mayıs’a kadar tutuklu kalmasına karar verdi.

Gerşkoviç, Ukrayna’da devam eden savaş ve Rus paralı asker grubu Wagner hakkında haber yapmak üzere Rusya’nın önde gelen ağır sanayi merkezlerinden biri olan Yekaterinburg’daydı. Muhabirin bu hafta başında yayımlanan son haberi ise Rus birliklerinin geçen yıl 24 Şubat’ta Ukrayna’ya girmesinin ardından Batı’nın uyguladığı yaptırımların Rus ekonomisine etkisine dairdi.

Kremlin ‘suçüstü yakalandığını’ iddia ediyor

Rus medyasında yer alan haberlere göre, güvenlik servisi Gerşkoviç’in ‘ABD hükümetinin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğinden’ ve ‘Rus askeri-endüstriyel tesisine ait bir kuruluş hakkında bilgi topladığından’ şüpheleniyor. Gerşkoviç, gazeteci Nick Daniloff’un Soğuk Savaş’ın devam ettiği 1986 yılında benzer bir suçlamayla tutuklanmasından bu yana Rusya tarafından tutuklanan ilk ABD’li gazeteci oldu. US News ve World Report için çalışırken tam da görevinin sona erdiği sırada tutuklanan Daniloff, Reagan yönetimi müdahale edene kadar haftalarca hapis hayatı yaşamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov bu tutuklamanın FSB’nin ‘kendi inisiyatifinde’ olduğunu söyledi. Gazetecilere verdiği demeçte Peskov, “Gerşkoviç bildiğimiz kadarıyla suçüstü yakalandı” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise, Gerşkoviç’in Yekaterinburg’da yaptıklarının ‘gazetecilikle yakından uzaktan bir ilgisinin olmadığını’ ifade etti. Zaharova’nın Telegram’da yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki ‘yabancı muhabir’ statüsüyle gazetecilik vizesi ve akreditasyonu alan ülkemizdeki yabancıların gazetecilik dışı faaliyet yaptığına ilk kez rastlamıyoruz. Gerşkoviç, böyle yakalanan ilk kişi değil” dedi.

WSJ iddiaları reddediyor

Moskova’da onlarca yıldır temsilcilik bulunduran Wall Street Journal ise FSB’nin iddiaları şiddetle reddederek, “Güvenilir ve kendini işine adamış muhabirimiz Evan Gerşkoviç’in derhat serbest bırakılmasını istiyoruz. Evan ve ailesiyle dayanışma içindeyiz” ifadelerini dile getirdi.

31 yaşındaki muhabir, Wall Street Journal’a katılmadan önce Fransız haber ajansı AFP’nin Moskova temsilcisiydi. AFP’den önce de The Moscow Times’da muhabirlik yapan Gerşkoviç’in ailesi ABD’de yaşasa da soyları Sovyetler Birliği’ne dayanıyor.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre, Biden yönetiminin sözkonusu tutuklamadan ‘derin endişe’ duyduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin Rus hükümetiyle doğrudan temas halinde olduğunu belirten Jean-Pierre, “ABD vatandaşlarının Rus hükümeti tarafından hedef alınması kabul edilemez. Sayın Gerşkoviç’in tutuklanmasını kınıyoruz” dedi. Basın sözcüsü, ayrıca vatandaşlarını Rusya’ya seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu. Rusya’da ikamet eden vatandaşlara ise ‘derhal ülkeden ayrılmaları’ çağrısını yaptı.

Rusya, Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandıracak

Rusya’da faaliyet gösteren bağımsız gazetecilerin büyük çoğunluğu, geçen yıl yürürlüğe giren sansür yasasının ardından ülkeyi terk ederken, birçok yabancı gazeteci ülkede kalarak, gazetecilik faaliyetlerine devam ediyor.