Rusya, Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandıracak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer silah konuşlandıracağını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'dan bu silahları kullanacağına dair bir işaret görmediklerini açıkladı.

Dünya 27 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Rusya'nın, Belarus'a taktik nükleer silah konuşlandırmak için başlattığı özel depolama tesisi temmuz başına kadar tamamlanacak. Fotoğraf: Twitter / @sentdefender

Rus devlet televizyonu Russia 1’e konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandırmak için başlattığı özel depolama tesisini temmuz başına kadar tamamlayacağını söyledi.

Rusya’nın nükleer ya da konvansiyonel başlık takılabilen kısa menzilli İskender füze sistemini Belarus’a çoktan gönderdiğini belirten Putin, Moskova’nın Minsk’e ait 10 hava aracına taktik nükleer başlık takılmasına yardımcı olduğunu ve önümüzdeki aylarda bu uçakları uçuracak Belaruslu pilotları eğitmeye başlayacağını açıkladı. Ülkesinin Belarus’ta konuşlandırdığı taktik nükleer silahların kontrolünü sağlayacağını belirten Putin, bu adımını ABD’nin Avrupa’da nükleer silahı olmayan ülkelere silah konuşlandırmasına benzetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın bu eyleminin “sonuçlarını takip edeceklerini” belirtmekle beraber, Rusya’dan bu silahları kullanma gibi bir emare görmedikleri için ABD’nin kendi nükleer silah stratejisini terk etmeyeceğini açıkladı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov ise daha sert bir çıkışta bulunarak, “Rusya’nın Belarus’u rehin aldığını” söyledi. Bunun Belarus’u istikrarsızlaştıracak bir adım olduğunu belirten Danilov, sözkonusu ülkenin imajının da zedeleneceğini belirtti.

Nükleer savaş iması

Belarus topraklarında 1990’lardan beri nükleer silah bulunmuyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından kısa bir süre sonra bağımsızlığını kazanan ülke, Sovyet döneminden kalma tüm kitle imha silahlarını Rusya’ya devretmeyi kabul etmişti.

Rusya’nın geçen yıl 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından ise Putin, nükleer savaş tehdidinin giderek arttığını belirterek Moskova’nın “nükleeri ilk kullanan olmama” politikasından vazgeçebileceğini ima eden açıklamalarda bulunmuştu. Washington ise nükleer silah kullanmaları halinde bunun bir karşılığı olacağı konusunda Moskova’yı uyarmıştı.

Kuzey Kore, ‘radyoaktif tsunami’ yaratabilecek yeni silahını test etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.