Ukrayna savaşının 462’nci günü: Rusya, Ukrayna’nın ‘son savaş gemisini’ vurduğunu iddia etti

Rusya'da savaşın 462'nci gününü geride bıraktık. Rusya'nın başkenti Moskova'ya salı günü düzenlenen insansız hava aracı saldırısı konuşulmaya devam ederken, dün Rusya'nın Ukrayna'ya ait 'son savaş gemisi'ni batırdığı yönündeki iddiaları ön plana çıktı.

Dünya 1 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Ukrayna'nın savaş gemisi Yuri Olefirenko. Fotoğraf: Ukrayna Savunma Bakanlığı

Rusya’nın geçen yıl 24 Şubat’ta işgal ettiği Ukrayna’daki savaş bugün 463’üncü gününe girdi. Bahmut’un Rusya tarafından kontrol altına alındığı, Ukrayna’nın Moskova’ya insansız hava aracı saldırısı gerçekleştirdiği gibi iddiaların ön plana çıktığı son günlerde savaş iyice kızıştı.

İşte savaşın 462’nci gününde ön plana çıkan olaylar:

Rusya: Ukrayna’nın ‘son savaş gemisini’ vurduk

Rusya Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Ukrayna’nın ‘son savaş gemisi’ olarak nitelediği bir geminin 29 Mayıs’ta Odesa limanında bir füze saldırısıyla imha edildiğini duyurdu. Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, savaşla ilgili günlük brifinginde, “Ukrayna donanmasının son savaş gemisi Yuri Olefirenko, Odesa limanında yüksek hassasiyetli füze saldırıları sonucu imha edilmiştir” diyerek, konuyla ilgili başka ayrıntı vermedi.

Ukrayna donanma sözcüsü Oleh Çalık ise Rusya’nın ortaya attığı iddialara ve donanmanın savaş sırasında ne kadar kayıp verdiği hakkında herhangi bir bilgi vermeyeceğini söyledi. Bununla birlikte Ukraynalı yetkililer pazartesi günü Rusya’nın Ukrayna’nın batısındaki bir askeri hedefe düzenlediği saldırıda beş uçağı etkisiz hale getirdiğini ve düzenlenen ağır hava saldırıları sonucunda Odesa limanında yangın çıktığını belirtmişti.

Prigozhin: Rus savunma yetkililerinin ‘suçları’ soruşturulsun

Rus paralı asker grubu Wagner’in şefi Yevgeni Prigozhin, Rus yetkililerine yönelik olumsuz açıklamalarına devam ediyor. Daha önce mühimmat eksikliğini gerekçe göstererek Bahmut’tan çekilmekle tehdit ettiği ve sonrasında da savaşı ciddiye almamakla itham ettiği Rus savunma yetkililerine karşı bu sefer başka bir konuyla saldırdı. Prigozhin, Rus savcılardan ülkenin Ukrayna’ya düzenlediği ‘operasyonlar’ öncesinde ve sırasında üst düzey savunma yetkililerin işlediği ‘suçların’ soruşturmasını istedi.

İngiliz haber ajansı Reuters’in aktardığına göre Prigozhin, özel askeri operasyonun hazırlık ve yürütme aşamasında üst düzey savunma görevlilerinin işledikleri suçları soruşturması talebiyle bir mektup gönderdi. Soruşturma makamları ilgileneceği için bu mektupların yayımlanamayacağı belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan ise henüz konuyla ilgili açıklama geldi.

Kısa özet

  • Rus yetkililere göre Rusya’nın en büyük petrol ihracat terminallerinin 65-80 km doğusundaki iki petrol rafinerisine insansız hava aracı saldırısı düzenlendi. Rafinerilerden birinde yangın çıkarken, diğeri hasar almadı.
  • Rus işgali altındaki Luhansk bölgesinde bir köyün bombalanması sonucu beş kişi öldü, 19 kişi yaralandı. Dnipropetrovsk Bölge Valisi Serhiy Lısak’ın Telegram’dan yaptığı açıklamaya göre Pavlohrad yakınlarındaki Mezhıriç köyünün bombalanması sonucu sekiz yaşındaki bir çocuk da yaralandı.
  • Rusya’nın Ukrayna’ya sınırı olan Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, sınıra yakın bir kasabaya düzenlenen bombardımanda dört kişinin yaralandığını bildirdi. Gladkov, Şebekino’ya yapılan topçu saldırısında iki kişinin hastaneye kaldırıldığını ve kasabanın bu hafta üçüncü kez vurulduğunu söyledi.
  • Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, dün yaptığı açıklamada İngiltere’nin Rusya’nın ‘ebedi düşmanı’ olduğunu ve Ukrayna’daki savaşın uzamasına yol açan tüm İngiliz yetkililerin ‘meşru askeri hedef’ olarak görülebileceğini söyledi.
  • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle kıtanın güvenlik ortamının değiştiğine dikkat çekmek için diplomatik bir girişimde bulunacak. Slovakya’nın başkenti Bratislava’daki güvenlik forumunda konuşma yapması beklenen Macron, ‘stratejik uyanış’ çağrısında bulunacak ve NATO’nun doğu kanadını korumak için Romanya’ya 1.250 ve Estonya’ya da 300 Fransız askeri konuşlandırmak gibi aldığı bazı önlemleri vurgulayacak.

Moskova'ya İHA saldırısı: Rusya Ukrayna'yı suçladı, Ukrayna reddettiMoskova’ya İHA saldırısı: Rusya Ukrayna’yı suçladı, Ukrayna reddetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.