Rusya’dan Kiev’e son zamanların en büyük saldırısı

Rusya sabaha karşı Ukrayna'nın başkenti Kiev'e balistik füze saldırıları düzenledi. Sanayi tesisleri ve birçok binanın hasar aldığını söyleyen Ukraynalı yetkililer saldırılarda en az 10 kişinin yaralandığını aktardı.

Dünya 21 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Rusya’nın AB tarafından dondurulan varlıklarının Ukrayna’ya silah olarak gönderilmesi tartışılırken Moskova, Kiev’e son haftaların en kapsamlı hava saldırılarından birini düzenledi. Yerel yetkililere göre Rus füzeleri günün erken saatlerinde Ukrayna’nın başkentine haftalardır yapılan en büyük saldırıda Kiev’e düşerek en az 10 kişinin yaralanmasına ve çok sayıda konut dahil sanayi tesislerinin hasar görmesine neden oldu.

Şehir askeri idaresinin başkanı Serhii Popko Kiev ve çevresindeki hava savunma sistemlerinin balistik olanlar dahil yaklaşık üç düzine Rus füzesini önlediğini söyledi. Popko şu ana kadar can kaybı bildirilmediğini de sözlerine ekledi.

Hava savunma sistemlerinin devreye girmesiyle sabah 5 sularında yüksek sesli patlamalar bölge sakinlerini uyandırdı. Birçok kişi metro istasyonlarına sığınmak için koşuşturdu. Geceyi aydınlatan birkaç turuncu ateş topu görünüşe göre füze müdahalelerinin sonucuydu. Hava saldırısı uyarılarının sabah 6 civarında sona erdiği bildirildi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko Telegram üzerinden hava savunma sistemlerinin vurduğu füzelerin enkazının şehrin farklı bölgelerine düştüğünü ve en az üç konut binasında ve otoparklarda yangınlara neden olduğunu söyledi. Mağdurlara yardım etmek üzere acil müdahale ekiplerinin görevlendirildiğini söyledi. Klitschko iki kişinin hastaneye kaldırıldığını aktardı.

Rusya’nın geçmişte hedef aldığı sanayi tesislerine ev sahipliği yapan Podilskyi bölgesinde bir isabet olduğunu düşündüren siyah bir duman bulutu yükseliyordu. Klitschko ayrıca bölgedeki bir trafo merkezinde yangın çıktığını belirtti.

Bu saldırı Rus güçlerinin 600 milden uzun cephe hattı boyunca çeşitli noktalarda kara saldırılarına devam ettiği Ukrayna ordusu için zor bir zamanda gerçekleşti.

Ukrayna’nın hava savunması talebi, Sullivan’ın ziyareti

Asker ve mühimmat sıkıntısı çeken Ukrayna doğu ve güneyindeki Rus saldırılarını kontrol altına almakta zorlanıyor. Ukraynalı yetkililer bu yıl karşı saldırı başlatacaklarını söyledi ancak uzmanlar ordunun savaş alanında inisiyatifi yeniden ele geçirmesini sağlayacak silahları henüz almadığını ve Amerikan yardımının Kongre’de bekletildiğini söylüyor.

Çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan Beyaz Saray’ın Ukrayna savunmasına olan bağlılığını göstermek için Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Sullivan burada yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi milletvekillerini milyarlarca dolarlık yardım paketini geçirmeye çağırdı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nde düzenlenen bir brifingde gazetecilere konuşan Sullivan, Kongre’de tıkanan destek paketi hakkında “Zaten çok uzun sürdü. Bunu ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz. Ukrayna için bu yardımı alacağız” dedi. ABD’li bürokrat net bir tarih vermedi fakat şöyle dedi: “Ukrayna’ya yönelik yardım paketi için Meclis’te iki partiden de güçlü bir oy oranına ulaşacağız.”

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de dün Ukrayna’nın acilen daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu söylemişti. Ukrayna lideri doğudaki Kharkiv kentinde beş kişinin öldüğü saldırıya işaret etmişti:

“Ortaklarımız bu savunma sistemlerine sahip. Ve hepsinin hava savunmasının hayat kurtardığını anlaması gerekiyor.”

ABD’de Başkan Joe Biden yönetimi Kongre’de ilave yardımın tıkandığı bir dönemde Ukrayna için 300 milyon dolarlık yeni yardım açıklamıştı. Savunma Bakanı Lloyd Austin de Ukrayna’ya yardım için yeni bütçenin Kongre’de tıkandığı bir dönemde 50 ülkeden oluşan Ukrayna Savunma Temas Grubu’na seslenmiş “Ukrayna için takviye hava savunma sistemi ve mühimmat öncelikli” demişti.

Ukrayna’nın Karadeniz’deki misillemeleri

Rusya’nın saldırıları devam ederken Ukrayna ordusu da üçüncü yılına giren Rusya-Ukrayna Savaşı’nın son döneminde Karadeniz ve Azak Denizi’nde konuşlanan Rus donanmasına ait onlarca savaş gemisini vurdu.

Rusların özellikle Avdiyivka’yı kontrol etmesiyle bazı noktalarda üstünlük elde ettiği belirtilirken Rus ordusu Ukrayna’da karadaki hedeflerine füze saldırısı düzenlemek için Karadeniz’de konuşlu gemilerini kullanıyor.

Ukrayna tarafı ise yerli “Magura V5” ile “Sea Baby” tipi insansız deniz araçlarıyla Rus savaş gemilerini batırmaya veya onlara ağır hasar vermeye çalışıyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’nın verilerine göre iki yıl içinde Rusya’nın Karadeniz donanmasına ait toplam 27 gemi ve botu imha edildi ya da hasar verilerek kullanılamaz hâle getirildi.

Ukrayna, savaşın son döneminde saldırılarını Rusların Karadeniz Donanmasına yoğunlaştırdı

Görsel: AA

Hasar alan Rus donanmasının gemileri Sivastopol’den çekip doğuya kaydıracağı iddia edilmişti. Hatta Rusya’nın, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya’nın Karadeniz kıyısında Rus donanması için kalıcı yeni üs kurmaya karar verdiği duyurulmuştu.

Rusya’nın Karadeniz’deki donanmasına ait pek çok geminin Sivastopol’den Novorossiysk’e konuşlandırılacağı iddia edilmişti.

AB masaya koydu: Dondurulmuş Rus varlıkları Ukrayna'ya silah olarak gidecekAB masaya koydu: Dondurulmuş Rus varlıkları Ukrayna’ya silah olarak gidecek

Seçimin ikinci gününde savaşın gölgesi: Ukrayna Rusya'nın yüzlerce kilometre içini vurduSeçimin ikinci gününde savaşın gölgesi: Ukrayna Rusya’nın yüzlerce kilometre içini vurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.