Seçimin ikinci gününde savaşın gölgesi: Ukrayna Rusya’nın yüzlerce kilometre içini vurdu

Rusya'da seçimlerin ikinci günü de ilk günkü gibi olaylı geçti. Sandıklara yönelik protestolar devam ederken Ukrayna da Rusya'nın yüzlerce kilometre içerisindeki rafineriyi vurdu.

Dünya 16 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Rusya başkanlık seçimleri için ikinci günde de sandık başına gitti. Ancak Ukrayna’da devam eden savaş, Putin’in Kremlin’de altı yıl daha kalmasını garantileyecek seçimlerin ikinci gününe de gölge düşürdü. Seçmenlerin 6 yıl boyunca ülkelerine liderlik edeceği ismi seçtikleri anlarda Ukrayna, Rusya’yı füze ve dronlarla hedef aldı. Ukrayna’nın Rusya’nın batısını hedef alan füze saldırısında iki kişi ölürken petrol rafinerisini hedef alan dron saldırılarında da yangın çıktı. Öte yandan ülkenin çeşitli yerlerinde seçimlere yönelik protestolar da devam ediyor.

Seçimlerin ilk gününde yaşanan oy sandıklarına yönelik saldırılar ikinci günde de devam etti. Seçmenlerden bazıları kullandıkları oyları sandıklara atacak gibi yaklaştıktan sonra sandıkların içine boya atarken bazıları da oy sandıklarını ateşe verirken yakalandı. Reuters’ın aktardığına göre, seçim komisyonu başkanı Ella Pamfilova, şu ana kadar oy sandıklarına çeşitli sıvılar dökerek pusulaları yok etmeye çalışan 29 farklı olayın kayıt altına alındığını söyledi. Bunun yanı sıra yanı sıra sekiz kundakçılık ve sis bombası atma girişimi de yaşandı.

Uzaktan elektronik oylama sistemine ve Merkez Seçim Komsiyonunun internet sayfasına yönelik siber saldırılar gerçekleştirildiği bilgisini de paylaşan Pamfilova, “Oylamanın başlangıcından bu yana uzaktan elektronik oylama kaynaklarına yönelik 160 bin saldırı engellendi. Asıl saldırılar oylama portalına doğrudan gerçekleşti ve buraya 130 bin saldırı oldu. Uzaktan elektronik oylama izleme portalına da neredeyse 30 bin saldırı yapıldı” diye konuştu.

Tüm bunlara rağmen seçimin ikinci gününde katılımın yüzde 50’yi geçtiği açıklandı.

Katılım oranı yüzde 50’yi aştı

Rusya Merkez Seçim Komisyonuna göre, ülkede üç gün yapılan devlet başkanı seçimlerinin ikinci gününde ciddi bir seçim ihlali meydana gelmedi. Seçimin ikinci gününde uzaktan elektronik oylama ile 80’in üzerindeki bölgede Moskova saati ile 20.39’da seçime katılım oranı yüzde 57,44’e ulaştı. Seçime dair ilk sonuçlar 17 Mart’ta Moskova saatiyle 21.00’den itibaren verilmeye başlanacak.

Ülkede seçimleri protesto edenler, muhalefetin susturulmasına ve Ukrayna’daki savaşa tepkili olan seçmenlerden oluşuyor. Ülkenin seçimlere yaklaştığı dönemde tutuklu muhalif Aleksey Navalni’nin şüpheli şekilde bir anda “düşüp ölmesi” ve sonrasında yaşananlar büyük bir öfkeye neden olmuştu. Bunun dışında seçimlere katılmak için başvuran Yektarina Duntsova ile Boris Nadezdin’in “eksik belgeyle” yarışın dışında bırakılması da büyük bir tepki yaratmıştı. Rusya seçimlerinde Putin’in karşısında aday olan üç kişi de aslında Putin’in politikalarına destek veren isimler. Emektar komünist Nikolay Haritonov, milliyetçi Leonid Slutsky veya Devlet Duması Başkan Yardımcısı Vladislav Davankov hiçbirinin seçmen üzerinde büyük etkisi yok. Kremlin’in “izin verdiği ölçüde muhalif” olanların seçimlere katılabildiği Rusya’da başkanlık yarışı olaysız devam etmeyecek gibi görünüyor.

Ukrayna artık Rusya’nın yüzlerce kilometre içini vuruyor

Ukrayna’dan gelen sınır ötesi saldırıların günlük yaşamın bir parçası haline geldiği Belgorod bölgesinde de seçimden ziyade savaş gündemdeydi. Bölge valisi Ukrayna’nın füze saldırısında iki kişinin öldüğünü açıkladı.

Öte yandan Kiev’in hedefinde bir haftadır vurduğu petrol rafineleri de vardı. Moskova’nın 850 kilometre güneydoğusundaki Samara bölgesinin valisi Dmitri Azarov, Syzran rafinerisinde yangın çıktığını ancak başka bir rafineriyi hedef alacak bir saldırının da engellendiğini söyledi. Yetkililer, rafineride çıkan yangının saatler sonra kontrol altına alındığını açıkladı. Son yaşananlar Ukrayna’nın enerji endüstrisini hedef almak için Rusya topraklarının yüzlerce kilometre içerisine saldırma kabiliyetini olduğunu ortaya çıkarmış oldu.

Bu hafta başında diğer iki büyük rafineri, üretimlerinin yarısını veya daha fazlasını durduran dron saldırılarıyla gündeme gelmişti. Rusya Savunma Bakanlığı da Ukrayna güçlerinin Belgorod bölgesine yönelik sınırı geçme girişimlerinin püskürtüldüğünü açıkladı. Vali Gladkov, “mevcut durum” nedeniyle bölgenin büyük bölümünde okul ve alışveriş merkezlerinin iki gün kapalı olacağını açıkladı.

‘Oylamayı aksatmak için Belgorod’u vurdular’

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna’nın Rusya’nın Belgorod şehrine saldırılar yaptığını hatırlatarak, “Bugün oylamayı aksatmak ve insanları korkutmak için Belgorod’u tekrar vurdular” dedi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, 15 ve 16 Mart’ta Rusya’nın güneyinde bulunan Belgorod bölgesindeki 21 şehirden 7’sine saldırılar düzenledi. Top, havan topu ve insansız hava araçları kullanan Ukrayna ordusunun saldırılarında bölgede 2 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi yaralandı.

Putin'in 'Putin destekçisi' rakipleri ve Rusya seçimleriPutin’in ‘Putin destekçisi’ rakipleri ve Rusya seçimleri

Rusya'da seçimlerin ilk günü olaylı geçti: Sandıklara sabotaj girişimiRusya’da seçimlerin ilk günü olaylı geçti: Sandıklara sabotaj girişimi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.