Deniz Kuvvetleri Komutanı’ndan NATO çıkışı: Karadeniz’de istemiyoruz

Deniz Kuvvetleri Komutanı Tatlıoğlu törende konuştu, "Biz Türkiye olarak Karadeniz'de bütün güvenliği sağlarız. Karadeniz'i bir Orta Doğu'ya çevirmesinler. Karadeniz'e herhangi bir ülkenin veya NATO'nun girmesini istemiyoruz" dedi.

Gündem 19 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu Yalova'da törene katıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu “Karadeniz Bölgesi’nde muhtelif sıkıntılar var. NATO Karadeniz’de bazı tedbirler almaya çalışıyor. Ancak bu tedbirleri biz kendimiz alacağımızı ifade edip NATO’yu veya Amerika’yı Karadeniz’de istemediğimizi beyan ediyoruz. Amacımız şu, Montrö’ye uyulsun. Karadeniz’de biz bütün güvenliği sağladık. Biz Türkiye olarak Karadeniz’de bütün güvenliği sağlarız. Karadeniz’i bir Orta Doğu’ya çevirmesinler. Karadeniz’e herhangi bir ülkenin veya NATO’nun girmesini istemiyoruz” diye konuştu.

Oramiral Tatlıoğlu Karadeniz’deki mayınların yarattığı tehlikeye dikkat çekdi.

“Karadeniz’deki jeopolitik mücadelede yeni bir dönem başladı”

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ‘Deniz Astsubay Okullarının Kuruluşunun 133’üncü Yıl Dönümü’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen törene katıldı. Oramiral Tatlıoğlu burada yaptığı konuşmada, Karadeniz Bölgesi’nde çeşitli sıkıntılar olduğuna dikkat çekerek “2008 senesinde Gürcistan ve Rusya ile başlayan gerilimler, Güney Osetya-Kuzey Osetya problemleri, Abhazya’nın aynı şekilde problemleri, 2014 yılında Kırım’ın işgal edilmesi, 2018 Kerç Boğazı, 2022 yılında başlayan Ukrayna-Rusya savaşı, Karadeniz’deki jeopolitik mücadelede yeni bir dönem başlattı” dedi.

“Karadeniz’deki mayınlar çok tehlikeli”

NATO’nun Karadeniz’de bazı tedbirler almaya çalıştığını hatırlatan Tatlıoğlu “Karadeniz’de bu tedbirleri biz kendimiz alacağımızı ifade ettik” dedi. Oramiral Tatlıoğlu “NATO’yu veya Amerika’yı Karadeniz’de istemediğimizi beyan ediyoruz. Son dönemde medyadan mutlaka takip etmişsinizdir. Ukrayna-Rusya savaşından dolayı 400’ün üzerinde Karadeniz’e dökülen mayın var. Bu mayınlardan 17 tanesi sahillerimize geldi. 2 tanesini tespit edemedik. 1 tanesi Kastamonu Cide’de, diğeri de Karadeniz Ereğli Liman girişinde patladı. Bu mayınlar çok tehlikeli. Karadeniz’de bu mayınlarla mücadele ediyoruz” diye konuştu.

‘Deniz Astsubay Okullarının Kuruluşunun 133’üncü Yıl Dönümü’ törenleri düzenlendi.

“Mayınlar sondaj gemilerine çarpabilir”

Karadeniz’de yürütülen doğalgaz çıkarma çalışmalarına değinen Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, mayınların bu çalışmaları tehlikeye soktuğunu ifade etti, “Onlara çarpması durumunda o sondaj gemilerinde çalışan arkadaşlarımız ve aşağıda açık durumda bulunan doğal gazı kaybetmiş oluruz” dedi. Tatlıoğlu Karadeniz’in Ortadoğu’ya benzemesi tehlikesine dikkat çekti, “Amacımız şu, Montrö’ye uyulsun. Karadeniz’de biz bütün güvenliği sağladık. Biz Türkiye olarak Karadeniz’de bütün güvenliği sağlarız. Karadeniz’i bir Orta Doğu’ya çevirmesinler. Dolayısıyla Karadeniz’e herhangi bir ülkenin veya NATO’nun girmesini istemiyoruz” diye konuştu.

Eski diplomatlardan Deniz Kuvvetleri Komutanı’na tepki

Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun “ABD ve NATO’yu Karadeniz’de istemiyoruz” sözlerine 2010-2013 arasında Erbil Başkonsolosluğu görevini yürüten eski diplomat Aydın Selcen tepki gösterdi. Türkiye’nin 1952’den beri NATO üyesi olduğunu hatırlatan Selcen böyle bir açıklamanın Deniz Kuvvetleri Komutanı tarafından yapılmasının vahim olduğunu söyledi. NATO’nun yapısı gereği Türkiye’nin “evet” demediği bir kararı alamayacağını hatırlatan Aydın Selcen “Tatlıoğlu eğer AKP ve Erdoğan iktidarının sonsuza dek süreceğine inanıyor ve kendi geleceğini de siyasette görüyorsa Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini devredebilir ve üniformasını çıkarıp takım elbisesini giyebilir. Yok eğer ‘ulusalcılık’ adınaysa, yine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı makamı herhalde aklından geçenin anında dile geleceği yer olmamalıdır. Herhangi bir komuta kademesinde veya sorumlu mevkideki üst düzey bürokrat her inandığının o inandığı için doğru olması gerekmediğini bilir” dedi.

Emekli Büyükelçi Namık Tan da Tatlıoğlu’nun açıklamalarını eleştirdi.

Eski Genel Sekreter'den Ukrayna önerisi: Rus işgalindeki topraklar hariç, NATO'ya alalımEski Genel Sekreter’den Ukrayna önerisi: Rus işgalindeki topraklar hariç, NATO’ya alalım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.