İsrail Başbakanı Netanyahu'nun yolsuzluk soruşturmasına odaklanan The Bibi Files adlı belgesel Toronto Film Festivali'nde kapalı gişe oynadı.

Toronto Film Festivali dün akşam belki de tarihinin en ses getiren açılışlarından birini yaptı. İsrail’in Gazze işgalinden sorumlu Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun engellemelerine rağmen Netanyahu’yu sert dille eleştiren The Bibi Files kapalı gişe oynadı. Yapımcılığını Alex Gibney’in, yönetmenliğini Alexis Bloom’un üstlendiği belgesel Netanyahu’nun İsrail polisi tarafından yolsuzluk iddialarıyla sorgulandığı anların kayıtlarını da içeriyor.

Gibney’e sızdırıldıktan sonra belgeselde yer alan görüntülerde ismi geçen ünlüler Hollywood’un ünlü yapımcısı Arnon Milchan’dan kumarhane patronu Sheldon Adelson’a dek uzanıyor. Netanyahu birlikte yolsuzluk yaptığı iddia edilen bu kişilerden “uygunsuz şekilde pahalı hediyeler” aldığını reddediyor.

Netanyahu bu belgeselin yayınlanmaması için uğraşmıştı

Netanyahu filmin gösterimden kaldırılması için Kudüs Bölge Mahkemesi’ne dava açmıştı. Pazartesi günü talep reddedildi. Başbakan belgeselde hem oyuncu hem yapımcı olarak görev alan Raviv Drucker’ı devlete ait bilgileri sızdırmakla suçlamıştı, ancak bunu kanıtlayamadı. Jeneriği akarken ayakta alkışlanan belgesel şimdi dağıtımcı arıyor.

Netanyahu yolsuzluktan yargılandı

Netanyahu 2019’un kasım ayında üç ayrı yolsuzluk dosyasıyla yargılanmaya başlamıştı. İsrail Başsavcılığı Netanyahu’ya “rüşvet, emanete ihanet ve görevi kötüye kullanma” suçlarından dava açmıştı. Netanyahu bu davayla İsrail’in görevdeyken yargılanan ilk başbakanı olarak tarihe geçti. Netanyahu bu suçlardan ceza alırsa 10 sene hapis cezasına çarptırılabilir.

Bibi*: Çok fazla Binyamin isimli akrabası olan Netanyahu’ya, çocukken aile içinde ‘Bibi’ diye hitap ediliyordu. Bu kullanım sonra muhalifler tarafından yaygınlaştırıldı. 

UCM Başsavcısı, Netanyahu tutuklanmasın diye baskı görüyormuşoyn