ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta yıllık bazda beklentilere paralel şekilde yüzde 2,5 arttı. Böylelikle yıllık enflasyon 3,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin enflasyonla mücadelede  yüzde 2’lik hedefine ulaşmasına çok az kaldı. ABD Çalışma Bakanlığı Ağustos ayında tüketici fiyatlarının   yıllık bazda yüzde 2,5 ile beklentilerin altında, aylık bazda ise yüzde 0,2 arttığını açıkladı. Böylelikle yıllık enflasyon 2021 yılının şubat ayından buyana en düşük düzeyde gerçekleşmiş oldu.

TÜFE’nin aylık bazda yüzde 0,2 artması, yıllık enflasyonun ise yüzde 2,9’dan yüzde 2,6’ya düşmesi bekleniyordu. ABD’de enflasyon temmuz ayında aylık yüzde 0,2 gerilemiş, yıllık bazda yüzde 2,9 artmıştı. ABD’de değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE Ağustos’ta aylık yüzde 0,3 yıllık yüzde 3,2 artış gösterdi. Çekirdek enflasyonun aylık yüzde 0,2 artması yıllıkta da ise yüzde 3,2 düzeyini koruması bekleniyordu.

Enerjide fiyatlar geriledi, gıdada arttı

Çalışma Bakanlığı verilerine göre ağustosta enerji fiyatları yüzde 0,8 gerilerken, gıda fiyatları yüzde 0,1 artış gösterdi. Ağustos verisi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) haftaya yapılacak faiz toplantısı öncesinde enflasyon cephesinde elini rahatlattı. Fed’in enflasyon hedefi yüzde 2 düzeyinde bulunuyor.

Fed Başkanı Jerome Powell merkez bankacılarının bir araya geldiği Jackson Hole toplantısındaki konuşmasında enflasyonda yukarı yönlü risklerin azaldığını açıklamıştı. Söz konusu gelişmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in 18 Eylül’deki toplantısında 25 baz puan faiz indirimine gitme ihtimali güçlü kalmaya devam ederken 50 baz puanlık faiz indirimine yönelik fiyatlamalar ise yüzde 35 seviyesine çıktı. Fed’in yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puan faiz indireceği tahmin ediliyor.

Fed Başkanı ‘Politikayı ayarlama zamanı geldi’ deyip faiz indirimi sinyali verdi, altın fırladı

Fed beklendiği gibi faizi sabit bıraktı, eylülde indirime kapı araladı