Amerikan Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak. Analistlere göre dört yıl aradan sonra yapılacak indirim 25 baz puanla sınırlı kalırsa altın önce biraz düşüp sonra tırmanmaya devam edecek. 50 baz puanlık indirim ise altını coşturacak.

Amerikan Merkez Bankası Fed’in bugün açıklayacağı faiz kararı öncesi gözde Washington’a çevrildi.  Altın uzun zamandır beklenen Fed’in faiz kararı toplantısı öncesinde rekor seviyeye yakın yükseldi. Fed’in bugün dört yıl aradan sonra yapacağı faiz indirimine ilişkin iki görüş var. Bunlardan birine göre faiz indirimi 25 baz puan gibi zaten fiyatlanmış bir oran olacak. Son günlerde hızla taraftar kazanan diğer görüşün sahipleri ise 50 baz puanlık indirim olacağından neredeyse emin.

Bu arada ABD’nin perakende satışları verilerinin Fed’in bugün çeyrek veya yarım puanlık bir indirim yapıp yapmayacağı konusundaki tartışmayı çözmeye pek yardımcı olmadığı görülüyor. Goldman Sachs Group Inc. analistleri yayımladıkları bir notta Fed’in sadece 25 baz puanlık bir indirim yapması durumunda kıymetli metalin kısa vadede küçük bir gerileme yaşayacağını, ancak yine de önümüzdeki yılın başlarında ons başına 2.700 dolara yükselmesinin muhtemel olduğunu açıkladı.

Bu yıl yaklaşık yüzde 25 yükselen altının performansında faiz indirim beklentisinin yanı sıra merkez bankaları ve Çinli tüketicilerden gelen artan alımlarla Ortadoğu ve Ukrayna’daki çatışmalar yer aldı.

Pazartesi günü rekor seviyeye ulaşan, dün de bu performansı koruduktan sonra günün ilerleyen saatlerinde gelen satışlarla biraz değer kaybeden ons altın yönünü bugün yine yukarı çevirdi. Ons altın bugün 2.575 dolardan işlem görüyor. İç piyasada da gram altın yüzde 0,04’lük artışla 2.821 TL seviyesine kadar yükseldi.

Döviz piyasalarında ise sakin seyir devam ediyor. Dolar yüzde 0,06’lık yükselişle 34,10 TL’den, euro da yüzde 0,21’lik artışla 37,97 TL’den işlem görüyor. Dünü yüzde 1,89 gibi son günlerde az görülen bir artışla kapatan BİST 100 endeksi ise güne yüzde 0,25  artarak 9.783  puandan başladı.

Fed Başkanı ‘Politikayı ayarlama zamanı geldi’ deyip faiz indirimi sinyali verdi, altın fırladı

Fed kararı sonrası: Merkez Bankası aynı hızla döviz alırsa parasal gevşeme kaçınılmaz