ABD'nin Chattanooga şehrindeki Volkswagen fabrikasında çalışan işçiler yüzde 73 çoğunlukla Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası'na katılma yönünde oy kullandı. Böylece 40'lardan bu yana güneyde ilk kez bir fabrika sendikalaşmış oldu.

ABD’de Tennessee eyaletinin Chattanooga kentindeki Volkswagen fabrikasında çalışan işçiler ezici bir çoğunlukla Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası’na (UAW) katılma yönünde oy kullanarak ABD’nin güney ve batı bölgelerine yayılan sendikacılık hareketi için önemli bir zafere imza attı.

Cuma günü yapılan seçimde 2.628 çalışan sendikalaşma lehinde oy kullandı, 985 çalışan karşı çıktı. Bu yüzde 73’lük bir çoğunluk anlamına geliyor. Chattanooga fabrikası bu oylamayla 1940’lardan bu yana ABD’nin güneyinde seçim yoluyla sendikalaşan ilk otomobil fabrikası oldu.

Chattanooga fabrikasının sendikalaşması UAW Başkanı Shawn Fain’in Tesla da dahil olmak üzere ülke çapında bir düzineden fazla otomobil üreticisi tarafından işletilen fabrikaları örgütleme kampanyası için kritik bir kilometre taşı olarak görülüyor.

Örgütlenmeye 40 milyon dolar ayırdı

UAW 2026 yılına kadar devam edecek olan bu örgütlenme için 40 milyon dolar ayırdı. Oylamanın sonucunu “Sendika Evet” pankartlarıyla kutlayan işçiler arasındaki coşku görülmeye değerdi. VW çalışanı Lisa Elliott heyecanını dile getirerek sendikalaşmanın bir sonraki hedefi olarak işçilerin çoğunluğunun imzalı kartlarla sendikalaşmayı desteklediğini belirttiği Alabama’daki bir Mercedes fabrikasını gösterdi. Orada da 13 Mayıs haftasında bir seçim yapılması planlanıyor.

UAW Başkanı Fain işçilerin kararını överek bunun işçi sınıfı için önemli bir eylem olduğunu ve Volkswagen’deki zaferin Mercedes fabrikasında yapılacak girişim de dahil olmak üzere diğer sendikal çabaların önünü açacağını belirtti.

UAW’nin Chattanooga fabrikasındaki başarısı 2014 ve 2019’da yapılan ve kıl payı kaybedilen iki girişimin ardından geldi. Yine de bu yılki oylama sendikalara kamuoyu desteğinin artışından ve Detroit’in üç büyük otomobil üreticisiyle yapılan son sözleşme görüşmelerinden çıkan olumlu sonuçlardan yararlandı.

Volkswagen dünya çapında sendikasız tek fabrikasındaki oylamada tarafsız bir tutum sergiledi. Oysa Almanya’nın en güçlü işçi sendikası IG Metall’in Almanya’da Volkswagen’in yönetiminde önemli ağırlığı bulunuyor. Şirkette yönetim hiyerarşisinde yönetim kurulunun hemen altında olan Çalışma Konseyi’nin üyelerinin yarıya yakını IG Metall üyesi. Çalışma Konseyi’nin başkanı da IG Metall’den.

UAW daha önce 1988 yılında kapanan Pennsylvania fabrikasında VW işçilerini temsil etmişti. UAW’nin sendika karşıtlığının güçlü olduğu güneydeki otomobil fabrikalarında sendikalaşma konusunda yaşadığı tarihi zorluklara rağmen gidişat değişiyor gibi görünüyor. Tennessee de dahil olmak üzere altı güney eyaletinin Cumhuriyetçi valileri hafta başında sendika girişimine karşı olduklarını söyledi. Yine de daha geniş kapsamlı işçi hareketi geçen yıl çeşitli sektörlerde önemli sayıda işçinin greve gitmesiyle bir canlanma yaşadı.

ABD Başkanı Biden’dan destek

ABD Başkanı Joe Biden Detroit’in dışında grev gözcülerinin yanına giderek ve sendikaların orta sınıfın inşasındaki rolünü vurgulayarak emek hareketini destekledi. Volkswagen oylamasının ardından Biden, Cumhuriyetçi valileri eleştirdi ve ücretlerin yükseltilmesinde sendika zaferlerinin öneminin altını çizdi.

UAW, Alabama’daki bir Hyundai fabrikasında ve Missouri’deki bir Toyota otomobil parçaları fabrikasında çalışanların yüzde 30’undan fazlasının sendikaya katılma isteklerini ifade eden kartları imzaladığını açıkladı.

Sendika yanlısı Volkswagen işçileri daha iyi güvenlik, iş-yaşam dengesi ve sosyal haklar için kampanya yürüttü. Fabrikada 12 yıldır çalışan ve her üç seçimde de evet oyu kullanan Robert Crump sonuçtan duyduğu memnuniyeti dile getirerek kararın olumlu etkisini vurguladı.

Otomobil üreticisinin Tennessee’deki Chattanooga fabrikasında çalışan Volkswagen işçilerinin UAW’de örgütlenme yönünde oy kullanması, sendika ve işçi hareketinin ABD’nin güneyine yayılma çabaları açısından tarihi bir zafer oldu. Oylama, UAW’nin ABD çapında sendikasız otomobil fabrikalarındaki 150 bin işçiyi sendikalaştırmayı amaçlayan iddialı örgütlenme girişiminin bir parçası olarak yapılan ilk sendika seçimiydi.

ABD’deki grevde mutlu son; 2028’e kadar yüzde 25 zam alacaklar

ABD’de grev yapan otomotiv işçileri, Stellantis ile de anlaştı