ABD’de grev yapan otomotiv işçileri, Stellantis ile de anlaştı

Citröen, Fiat, Peugeot, Chrysler, Jeep gibi birçok markanın sahibi Stellantis’in ABD’deki fabrikalarında 4.5 yıl için yüzde 25 zam alan işçiler grevi bitirdi.

Ekonomi 30 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Sendikanın açıklamasında, otomotiv işçilerinin adil bir anlaşma için mücadelelerinin sürdüğü ve grevin, General Motors’da (GM) devam ettiği ifade edildi.

ABD’de 3 büyük otomobil üreticisine karşı bir ayı aşkın süredir grev yapan Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW), Ford’un ardından Stellantis ile de anlaşmaya vardı.

Sendikadan yapılan açıklamada, “Ayağa Kalk” olarak adlandırılan grevin 44’üncü gününde Stellantis ile bir anlaşma sağlandığı bildirildi. Anlaşma sendika üyeleri tarafından oylandıkan sonra yürürlüğü girecek.

Bunun, sendikanın “Üç Büyükler” olarak adlandırılan otomobil üreticileriyle yeni sözleşmeye dair pazarlık sürecinde vardığı ikinci geçici anlaşma olduğu belirtilen açıklamada, Ford ile yapılan anlaşma gibi Stellantis ile yapılan anlaşmanın da sendikanın 2019’daki sözleşmede elde edilen kazanımların “dört katından daha değerli kazanımları” içerdiği aktarıldı.

Açıklamada, anlaşmayla Stellantis işçilerinin son 22 yılda aldığı taban ücret artışlarından daha fazlasının sağlanacağı belirtilerek, Nisan 2028’e kadar taban ücretin yüzde 25 oranında artırılmasının öngörüldüğü kaydedildi.

ABD’de otomotiv grevcileri ilk tuğlayı Ford’un duvarından söktüABD’de otomotiv grevcileri ilk tuğlayı Ford’un duvarından söktü

GM’de grev yaygınlaşıyor

Sendikanın açıklamasında, otomotiv işçilerinin adil bir anlaşma için mücadelelerinin sürdüğü ve grevin, General Motors’da (GM) devam ettiği ifade edildi. Öte yandan ABD basınında yer alan haberlerde, sendikanın görüşmelerde henüz bir anlaşma sağlanamaması nedeniyle GM’ye karşı grevini, şirketin Tennessee’deki bir fabrikasını daha kapsayacak şekilde genişlettiği aktarıldı.

İlk kez birlikte greve çıkmışlardı

UAW Ford, GM ve Stellantis ile yaklaşık 150 bin işçinin yeni sözleşmesine yönelik görüşmelerinden, mevcut sözleşmenin bitiş tarihi olan 14 Eylül itibarıyla anlaşma çıkmaması sonrasında yaklaşık 13 bin işçi Michigan, Missouri ve Ohio’daki 3 fabrikada greve gitme kararı almıştı.

Hollywood grevcilerine Cadılar Bayramı'nda star kostüm yasağıHollywood grevcilerine Cadılar Bayramı’nda star kostüm yasağı

Böylece büyük otomobil üreticilerini hedef alan grev, 15 Eylül’de başlamış ve sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk defa 3 otomobil şirketinin işçileri birlikte iş bırakmışlardı. UAW, şirketlerle pazarlık sürecinde farklı fabrikalar ve parça dağıtım merkezini kapsayacak şekilde grevi genişletirken, ABD’de otomotiv sektöründe grevdeki toplam işçi sayısı 45 bini aşmıştı.

Öte yandan, Michigan merkezli ekonomik danışmanlık şirketi Anderson Economic Group (AEG) “Ayağa Kalk” grevine ilişkin son analizinde, grevin maliyetinin 5 haftada 9,3 milyar doları geçtiğini açıklamıştı. Sendika, ilk olarak 26 Ekim’de de Ford ile 4,5 yıllık anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

ABD'deki grevin 4 haftalık faturası 7,7 milyar dolarABD’deki grevin 4 haftalık faturası 7,7 milyar dolar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.