AB Komisyonu, Arçelik ile Whirlpool’un Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki satış, üretim ve dağıtım iştiraklerini tek şirket çatısı altında birleştirmesine izin verdi.

Avrupa Birliği (AB) Avrupa’da önemli bir şirket birleşmesine izin verdi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Arçelik ile Amerikalı beyaz eşya devi Whirlpool’un Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki beyaz eşya ve dayanıklı ev aletleri faaliyetlerini yeni kurulacak bir şirket bünyesinde birleştirmesine izin verdi. Beko Europe adlı yeni şirketin hisselerinin yüzde 75’i Arçelik’e, yüzde 25’i ise Whirlpool’a ait olacak.

Söz konusu işlemin ev aletleri tedarikiyle ilgili olduğuna işaret edilen açıklamada, “Komisyon, özellikle her iki tarafın da faaliyet gösterdiği Avrupa Ekonomik Alanı ülkelerinde alternatif tedarikçilerin varlığı göz önünde bulundurulduğunda, işlemin rekabet endişesi yaratmayacağı sonucuna varmıştır” denildi.

Arçelik, ocak ayında beyaz eşya ve dayanıklı ev aletleri üreticilerinden Whirlpool ile Avrupa’daki üretim, satış ve pazarlama iştiraklerini yeni bir şirket bünyesinde toplamak üzere anlaşma imzalamıştı. Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren büyük ölçekli şirketlerde birleşme ve satın almaları denetlemek AB Komisyonu’nun yetkileri arasında bulunuyor.

AB Komisyonu, bunun için yürüttüğü inceleme ve soruşturmalarda rekabete aykırı bir durum olup olmadığını değerlendiriyor.​​​​​​​ Rekabete aykırı durumların tespit edilmesi halinde AB Komisyonu, birleşme veya satın almaları engelleyebiliyor.

6 milyar euroluk Arçelik birleşmesine İngiliz rekabet kurumundan inceleme

İki taraf da memnun

AB’nin kararından sonra Arçelik ve Whirlpool Europe ortak bir açıklama yaptılar:

“Arçelik ile Whirlpool Europe, AB Komisyonu’nun Avrupa’da kuracakları yeni ev teknolojileri şirketi Beko Europe’a onay kararını memnuniyetle karşılamaktadır. Bugünkü karar, her iki şirketin ortak üretim uzmanlığı, güçlü tedarik zincirleri, etkin dağıtım, satış ağları ve yenilikçi ürün gamlarıyla AB tüketicileri için değer yaratacağını teyit etmektedir. Avrupa Birliği Komisyonu çalışanlarına inceleme kapsamında sergiledikleri yapıcı yaklaşım için teşekkür ediyoruz.”

Borsa İstanbul’da işlem gören Arçelik hisseleri, kararın ardından yaklaşık yüzde 3 yükselerek 153 liraya çıktı.

Arçelik ABD’li Whirlpool’a Avrupa’da büyük ortak oluyor