6 milyar euroluk Arçelik birleşmesine İngiliz rekabet kurumundan inceleme

İngiltere'nin rekabet kurumu CMA, yıl başında açıklanan Arçelik'in Whirlpool'un Avrupa'daki ev aletleri işletmelerini satın alma anlaşmasını detaylı inceleme kararı aldı. Birleşmeyle oluşacak şirket 20 bin çalışan ve 6 milyar euro ciroyla İngiltere'de sektörünün en büyüğü olacak.

Ekonomi 12 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Anlaşmanın gerçekleşmesi durumunda, yeni oluşumun İngiltere’de çamaşır makineleri, çamaşır kurutma makineleri ve yemek aletleri satan en büyük şirket olacağını belirten CMA, bahsi geçen pazarın değerinin 3,8 milyar sterlin yani 4,67 milyar doların üzerinde olduğunu da ifade etti.

İngiltere’nin rekabet kurumu (CMA), Arçelik’in Whirlpool’un Avrupa’daki ev aletleri işletmelerini satın almaya yönelik teklifini ikinci safhadaki incelemeye almaya karar verdi. CMA kararın taraf şirketlerin anlaşma nedeniyle İngiltere’deki rekabetin önemli ölçüde azalacağı endişelerini gidermeye yönelik CMA’ya herhangi bir vaatte bulunmayacaklarını bildirmesi üzerine alındığını açıkladı.

CMA anlaşmanın başlıca beyaz eşyaların arzı konusunda seçenekleri azaltabileceğini, Arçelik’in bu endişeyi gidermemesi durumunda ikinci safha olarak nitelediği bir inceleme başlatılacağını belirtmişti.

İngiltere’de sektörün en büyüğü olacak

Arçelik ve Whirlpool anlaşma kapsamında iki şirketin ocak ayında Avrupa’daki birimlerinin bir araya getirildiği yeni bir oluşuma gidileceğini, bu oluşumda küçük ve büyük ev aletleri ile elektronik ürün satılacağını duyurmuşlardı.

Anlaşmanın gerçekleşmesi durumunda yeni oluşumun İngiltere’de çamaşır makinesi, çamaşır kurutma makinesi ve mutfak aleti satan en büyük şirket olacağını belirten CMA söz konusu pazar değerinin 3,8 milyar sterlin yani 4,67 milyar doların üzerinde olduğunu da ifade etti.

Arçelik ABD’li Whirlpool'a Avrupa’da büyük ortak oluyorArçelik ABD’li Whirlpool’a Avrupa’da büyük ortak oluyor

Anlaşma 17 Ocak’ta imzalanmıştı

45 bin çalışanı, 30 üretim tesisi ve 53 ülkede 83 iştirakiyle dünyada lider beyaz eşya şirketlerinden olan Arçelik global büyüme yolculuğunda çok önemli bir adım atmış, 17 Ocak’ta dünyanın önde gelen beyaz eşya üreticilerinden Whirlpool’un Avrupa’daki satış, üretim ve dağıtım iştiraklerini bünyesine katmak için anlaşma imzalamıştı.

Arçelik ve yüzde 100 bağlı ortaklığı Ardutch B.V. ile Whirlpool Cooperation ve sahibi olduğu Whirlpool EMEA Holdings LLC arasında ki anlaşmaya göre her iki şirketin Avrupa’da faaliyet gösteren tüm bağlı ortaklıklarının payları Hollanda’da kurulu yeni şirketin altında toplanacak. Arçelik iştiraki Ardutch yeni şirkette yüzde 75 oran ile çoğunluk hissesine sahip olacak. Nihai ortaklık oranı, sözleşmede belirlenen esaslara göre işleme konu şirketler için hesaplanacak 2022 yılsonu FAVÖK ve net sabit kıymet değeri gibi finansal bilgiler ile işleme konu şirketlerin kapanış tarihli finansal tablolarındaki net borçluluk ve net işletme sermayesi dikkate alınarak belirlenecek.

Whirlpool’un İtalya, Polonya, Slovakya ve İngiltere’de bulunan 9 lokasyonundaki 14 üretim tesisiyle 38 iştirakinin yanı sıra Arçelik’in 25 Avrupa iştiraki ve Romanya’daki 2 üretim tesisi de bu yeni şirkete  devredilecek. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaklaşık 20.000 çalışanı ve 24 milyon adet yıllık üretim kapasitesini bir araya getirecek yeni şirketin devraldığı toplam konsolide cironun iki şirketin 2021 yılı finansal bilgilerine göre yaklaşık 6 milyar euroyu bulacağı açıklanmıştı.

Arçelik, Indesit ve Whirlpool'un tamamını alıyorArçelik, Indesit ve Whirlpool’un tamamını alıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.