Arjantin’de aylık enflasyon kasım ayında yüzde 2,4’e gerileyerek dört yılın en düşük seviyesine indi. Resmi istatistik kurumu INDEC’in çarşamba günü açıkladığı bu veri, ülkede ağır bir ekonomik krizin en kötü döneminin geride kalmış olabileceğine dair umutları artırdı.
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin sert kemer sıkma politikaları uyguladığı Güney Amerika ülkesi, aylık enflasyon oranının yüzde 2,8 olarak tahmin edilen beklentilerin oldukça altında gerçekleşmesiyle dikkat çekti. Ayrıca bu oran bir önceki ayki yüzde 2,7’lik seviyeden de düşük geldi. Yıllıklandırılmış 12 aylık enflasyon ise yüzde 193’ten yüzde 166’ya geriledi.
Tüketiciler alım güçlerini toparlıyor
Ekonomik krizle mücadele eden halk, ekonomik koşullarda kısmi bir iyileşme gördüklerini ifade ediyor. Tekstil tüccarı Aram Boyaciyan, “Bana kalırsa en kötüyü geride bıraktık. Ekonomi iki ay önce dip noktayı gördü gibi geliyor” dedi. Boyaciyan, orta ve işçi sınıfından müşterilerinin düzenli işleri olanlarının alım güçlerini toparlıyor gibi göründüğünü ekledi. “Altı ay önce nereye gittiğimizi bilmiyorduk ama şimdi biliyoruz ve herkes bu kurallara uyum sağlamak zorunda” diyerek duruma dikkat çekti. INDEC, kasım ayında eğitim harcamalarının fiyat artışlarında başı çektiğini, bunu kira, kamu hizmetleri, tütün ve alkol ürünlerinin izlediğini açıkladı. Gıda ve alkolsüz içecekler ise en yavaş fiyat artışının görüldüğü kategoriler oldu.
Ekonomi Bakanı Luis Caputo, Temmuz 2020’den bu yana en düşük oran olan bu aylık enflasyon verisini memnuniyetle karşıladı. Caputo, bunun Arjantin’i pesonun kontrollü aylık değer kaybını (crawling peg) mevcut yüzde 2’den yüzde 1’e düşürmeye bir adım daha yaklaştırdığını ifade etti.
Arjantin, yıllardır süren ağır bir ekonomik krizin ardından hâlâ dip seviyelerde döviz rezervleri, sermaye kontrolleri ve yüzde 50’lik yoksulluk oranıyla mücadele ediyor. Başkan Milei’nin devlet harcamalarını kısmaya yönelik adımları, enflasyonu kontrol altına alma konusunda etkili oldu. Yıllık enflasyon oranı hâlâ yüksek olsa da nisan ayında yüzde 300’e yaklaşan zirve seviyelerinden önemli ölçüde düştü ve 2024 sonunda yüzde 100 civarına inmesi bekleniyor.
Harcama kesintileri ve kamu sektörü üzerindeki etkisi
Ekonomik durgunluk devam ederken toparlanmanın zaman alması tüketicileri zorluyor. Bu durum özellikle Milei’nin harcama kesintilerinden en fazla etkilenen kamu sektörü çalışanları için büyük bir yük oluşturuyor. “Enflasyon hakkında fazla bir şey bilmem ama maaşımı alır almaz birkaç gün içinde tükeniyor” diyen öğretmen Aida Segot, “Eskiden 20’sinde bitiyordu, şimdi ise 12’sinde bitiyor” şeklinde konuştu.
Başkanlık görevine geleli bir yıl olan Javier Milei, halkın büyük bir kesiminden hâlâ destek görüyor. Yıllardır yükselen fiyatlar ve ekonomik dengesizliklerle karşı karşıya kalan halk, yerine geçtiği ana akım politikacılara daha fazla öfke duyuyor. Üstelik Milei’nin enflasyon konusundaki görece başarısı, halkın ona zaman tanıma konusunda istekli olmasına yol açıyor.
“Bence bu yolun anlaşılması önemli. Bazıları zorlanıyor olsa da bu yolda devam edersek sonunda iyi olacak” diyen Buenos Airesli esnaf Dolores Sagasta, Milei’nin politikalarına destek verdiğini belirtti. Sagasta, “Daha fazla zaman tanımalıyız, henüz sadece bir yıl geçti ve ona daha fazla zaman vermemiz gerekiyor” diye ekledi.