AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, katıldığı bir canlı yayında milyonlarca emekliyi ilgilendiren maaş zammına ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Emekli maaşında ciddi bir iyileştirme olacak. Meclis açılır açılmaz emekli maaşı çalışması yapılacak” dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, milyonlarca emeklinin beklediği maaş zammına ilişkin açıklamalarda bulundu. A Haber canlı yayınına katılan Yıldırım, “Emekli maaşında ciddi bir iyileştirme olacak” dedi. Yıldırım çalışma ile ilgili tarih de verdi. Yıldırım, “Meclis açılır açılmaz emekli maaşı çalışması yapılacak” dedi. Yıldırım’ın açıklaması şöyle:

“Emekli maaşlarını 2 bin 500’den 7 bin 500’e kadar çıkarmış olsak da yüksek enflasyon karşısında yetersi kaldı. En düşük memur maaşı 2 katına çıktı, asgari ücret 11 bin 400 TL oldu. Burada en düşük emekli maaşı alan vatandaşlarımız zayıf kaldı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan da ipuçlarını verdi. Benim edindiğim bilgilere göre de Meclis açılır açılmaz özellikle emekliler için 7 bin 500 TL alanlar başta olmak üzere bütün emeklilerle ilgili ciddi bir iyileştirme yapılacak.”

Emekli isyanı erken ve yüksek zammı sağlayacak

Kademeli artışla adaletsizlik telafi edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yürütülen çalışma kapsamında emekli aylıklarına kademeli artışla prim günü ile aylık arasında kopan bağın kısmen telafi edilmesi hedefleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Meclis açılır açılmaz gerekenin yapılacağını ifade ederken, kademeli artışın kök aylık üzerinden yapılması bekleniyor. Temmuz ayında refah payıyla birlikte emeklilerin zam oranı yüzde 25’e tamamlandı. En düşük emekli aylığı 7.500 lirada kalırken, zamlar kök aylık üzerinden hesaplanınca yaklaşık 6 milyon emeklinin aylığına yansıyan artış 100-200 lira seviyelerinde kaldı. En düşük aylığın 7.500 lira olmasının ardından ortaya çıkan prim-aylık dengesizliğinin giderilmesi öncelikli başlıklar arasında yer alıyor.

Mahfi Eğilmez soruyor: Enflasyon yüzde 58 olacaksa emekli ve ev sahibine yüzde 25 zam neden?

Daha az maaş alan emekliye yüksek zam

Yapılan çalışmalarda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşından itibaren aylıklarda kademeli artışla daha az maaş alan emekliye verilecek zam oranının daha yüksek olacağı belirtiliyor. Buna göre emekli zammı da 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olarak belirlenecek.

Emekli ve memur maaşlarının baştan sona değişeceği maaş zammına refah payı ve seyyanen artışın söz konusu olması bekleniyor. Kademeli artışta 14 bin lira alan yüzde 45 zam formülüne göre temmuz ayı itibarıyla 20 bin 300 lira emekli aylığı alacak. Diğer yandan bugün 16 bin lira aylık alan, yüzde 40 artışla 22 bin 400 lira, 21 bin lira aylık alan da yüzde 35 artışla, 28 bin 350 lira alacak.

Bahçeli’nin ‘makul’ bulmadığı emekli zammı Ak Parti ve MHP oylarıyla geçti: Yüzde 25

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan emeklilere mavi boncuk