Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan emeklilere mavi boncuk

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, memur zamlarıyla ilgili çalışmanın sürdüğünü belirterek, "Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız" dedi.

Ekonomi 22 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Macaristan ziyaretinden dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan, memur zamlarıyla ilgili çalışmanın ay sonunda tamamlanacağını belirterek, “Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız” dedi.

Halihazırda memurlarla ilgili çalışmanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve yetkili sendikalar tarafından sürdürüldüğünü belirten Erdoğan memurların yanında emeklilerle ilgili çalışmanın da yapılacağını belirtti. Erdoğan, “Nitekim birinci, ikinci, açıklamalar Bakanım tarafından yapıldı. Emeklilerle ilgili de ayrıca Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız” dedi.

‘Sıkıntıların farkındayız’

“Yaşanılan ekonomik sıkıntıların, zorlukların farkındayız” diyen Erdoğan, “Görüştüğüm vatandaşlarımızdan yaşadıkları sorunları, sıkıntıları dinliyorum. Hayata geçirdiğimiz tedbirleri anlattıkça, gelecek günlerin daha güzel olacağına olan inançları artıyor” dedi. Erdoğan, “Vatandaşlarımız gönüllerini ferah tutsunlar, ekonomi kadrolarımız işinin ehli. Türkiye’de enflasyonu tek haneye düşüren bir iktidar olarak, enflasyonu yine tek haneye AKP kadrolarının düşüreceğine inansınlar” diye konuştu.

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025’deki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde hükümetin iki teklifini de kabul etmeyen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın toplu sözleşmeye ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada toplu sözleşme görüşmelerinde 21. günü geride bıraktıklarını belirten Ali Yalçın şunları söyledi:

“Yaşanan fiyat istikrarsızlığını ve ekonomik koşulları göz önüne alarak zam tekliflerimizi de bunun üzerinden 3’er aylık sunmuştuk. Merkez Bankası’nın öngördüğü enflasyon beklentileri bizim yaklaşımımızı doğrulamış, teyit etmiştir. Kamu işverenin birinci ve ikinci teklifinde getirdiği rakamlar ne ifade ettiğimiz gerçekliğe uygun ne de beklentileri karşılayacak niteliktedir.”

‘Enflasyon farkı zam gibi sunuluyor’

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın açıklamada enflasyon farkının zam gibi sunulduğunu belirterek şunları dedi. “Yüzdelik teklif toplu sözleşmenin esası, enflasyon farkı kayıpların telafisi, refah payı ise alım gücünün korumanın güvencesidir. Bugün görüyoruz ki 6 ay boyunca yaşayacağımız sıkıntılar sonucu alacağımız enflasyon farkı zam gibi sunuluyor. Açıkça söylüyorum, enflasyon farkı kamu işvereninin jesti falan değil toplu sözleşme kazanımımız ve geçmişe dönük alacağımızdır.”

“Her ne kadar oransal zamda uzlaşılacak noktaya gelemediysek de; hem hizmet kolu tekliflerinde hem de genele ilişkin bölümde bazı kritik başlıklarda önemli ilerlemeler sağlamış görünüyoruz. Kamu İşvereni ve hükümetten, aileleriyle birlikte 25 milyon kamu görevlisi ve emeklisini mutlu edecek ve Memur-Sen’e imza attıracak teklifi bekliyoruz.”

Memur ve memur emeklisi iki yıl için toplam yüzde 110 zam istemiMemur ve memur emeklisi iki yıl için toplam yüzde 110 zam istemi

Memur-Sen yüzde 70 zam talep etmişti

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 yılı için 3’er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10, toplamda yüzde 70 artış istemişti. Konfederasyon, 2025 yılı için ise 6’şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde hükümet ise iki kez zam teklifi sunmuştu. Hükümet, ilk teklifinde 2024 yılı için yüzde 14+9, 2025 için 6+5 oranında zam önermişti. Birinci teklifin sendika tarafından kabul edilmemesinin ardından ikinci teklifini sunan hükümet ikinci teklifte ise, 2024 için yüzde 15+10, 2025 için yüzde 6+5 zam teklifi sunmuştu. İkinci teklif de sendika tarafından kabul edilmemişti.

Anlaşma olmazsa zammı heyet belirleyecek

Müzakere sürecinin bugün sona ereceği toplu sözleşmesi görüşmelerinde eğer uzlaşılamazsa Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlayacak. Eğer uzlaşılamazsa yüksek yargı mensubu, bürokrat, sendikacı ve akademisyenlerden oluşan 11 kişilik Kurul, toplu sözleşmeye dair nihai kararını 31 Ağustos’a kadar verecek.

Hükümet memura ve emeklisine 3 ayda bir zammı sevmediHükümet memura ve emeklisine 3 ayda bir zammı sevmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.