ABD merkezli ağ teknolojileri şirketi Cisco yapay zeka ve siber güvenlik odaklı yeniden yapılanma planı kapsamında küresel iş gücünü yaklaşık yüzde 7 azaltacağını açıkladı. Şirket şubat ayında da dört binden fazla çalışanını işten atmıştı.

ABD merkezli ağ teknolojileri şirketi Cisco yapay zeka ve siber güvenlik odaklı yeniden yapılanma planı kapsamında küresel iş gücünü yaklaşık yüzde 7 azaltacağını açıkladı. Cisco ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yaptığı bildirimde önemli büyüme fırsatlarına yatırım yapmaya ve daha fazla verimlilik sağlamaya olanak tanıyacak yeniden yapılandırma planını açıkladı. Açıklamadan sonra şirketin hisseleri yüzde 3 değer kazandı.

Şirketin CEO’su Chuck Robbins “Envanter sindirimi tamamlandı ve artık daha normalleşmiş bir talep ortamına dönüyoruz” diyerek mevcut çeyrek gelir beklentilerinin analist tahminlerinin üstünde olduğunu belirtti.

Cisco pandemi sonrası talep yavaşlaması ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle zorlanan ağ ekipmanı işine bağımlılığını azaltmak için çalışıyor. Şubat ayında küresel iş gücünün yüzde 5’ini yani dört binden fazla pozisyonu kesmeyi planladığını açıklayan şirket duyurduğu kararla ikinci tur işten çıkarmalara başlamış oldu.

Kaliforniya merkezli teknoloji devi yeniden yapılanma planı kapsamında 1 milyar dolara kadar vergi öncesi masraf kaydedeceğini, bu masrafların 700 milyon ila 800 milyon dolarlık kısmının ilk çeyrekte gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Bu hamle ile şirket yazılım, hizmetler, yapay zeka ve siber güvenlik gibi büyüme alanlarına odaklanarak mali yükümlülüklerini dengelemeyi ve ürün portföyündeki donanım yüzdesini azaltmayı hedefliyor.

Analistlere göre Cisco’nun ilk çeyrek gelir beklentisi 13.65 milyar dolar ile 13.85 milyar dolar arasında olup bu rakamların ortalaması analistlerin ortalama beklentisi olan 13.71 milyar doların üstünde. Şirket yapay zeka alanındaki çeşitliliği artırmak ve bu alandaki büyümeyi hızlandırmak amacıyla geçen yıl 28 milyar dolara siber güvenlik firması Splunk’u satın almıştı. Haziran ayında da Cohere, Mistral AI ve Scale AI gibi yapay zeka girişimlerine yatırım yapmak için 1 milyar dolarlık bir fon başlattı.

Cisco 27 Temmuz’da sona eren dördüncü çeyrek için 13.64 milyar dolar gelir bildirdi. Bu rakam analistlerin 13.54 milyar dolarlık tahmininin üstünde. Şirketin hisse başına düzeltilmiş kârı 87 sent olarak açıklanırken bu rakam analistlerin tahmini olan 85 senti geride bıraktı.

Intel, çalışanlarının yüzde 15’ini işten çıkaracağını açıklayınca hisseleri 50 yılın en büyük düşüşünü yaşadı

Teknoloji şirketlerinde yaprak dökümü sürüyor: Dört ayda işten çıkarılan sayısı 80 bine dayandı