Uluslararası Para Fonu (IMF), yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye’nin 2023 yılı büyüme tahminini 0,3 puan artırarak yüzde 3’e yükseltirken 2024 büyüme tahmini İSE yüzde 2,8’e düşürdü. IMF son aylarda ABD’de borç limiti anlaşmasının çözülmesi, İsviçre ile ABD’de bankacılık sektöründe yaşanan krizlerin kontrol altına alınması gibi risklerin azaldığını belirterek, 2023 yılı için küresel büyüme tahminini yüzde 2,8’den yüzde 3’e yükseltti. 2024 tahminini değiştirmeyerek yüzde 3’te tuttu. Raporda bu son gelişmelerin finans sektöründe karmaşa yaşanma riskini azalttığı vurgulandı.
IMF 2023 küresel enflasyon tahminini de yüzde 7’den yüzde 6,8’e düşürdü. Küresel büyüme tahminlerinin nisan ayına kıyasla yükselse de tarihsel standartlarda düşük olduğu belirtildi. Küresel büyümeye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğu, enflasyonun hâlâ yüksek seyrettiği ve Ukrayna’daki savaşın şiddetlenmesi, şiddetli hava olayları gibi yeni şoklar oluşması halinde enflasyonun daha da yükselebileceği uyarısı yapıldı. Gayrimenkul sektöründe krizle mücadele eden Çin ekonomisinde toparlanmanın yavaşlayabileceği, bunun da küresel anlamda negatif etkileri olabileceği ifade edildi.
ABD büyüme tahmini yukarı yönlü revize edildi
Raporda, geçen yıl yüzde 2,1 büyüdüğü tahmin edilen ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,8 ve 2024’te yüzde 1 büyümesinin beklendiği bildirildi. IMF’nin nisan ayındaki tahminlerinde, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6 ve 2024’te yüzde 1,1 büyüyeceği öngörülmüştü. Geçen yıl yüzde 3,5 olduğu tahmin edilen euro bölgesi ekonomisinin büyüme hızının da bu yıl yüzde 0,9’a gerilemesinin beklendiği aktarılan raporda, bölge ekonomisinin 2024’te yüzde 1,5 büyümesinin tahmin edildiği kaydedildi. IMF’nin nisan ayındaki tahminlerinde, euro bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 0,8 ve gelecek yıl yüzde 1,4 büyüyeceği öngörülmüştü.
Raporda, daha önce bu yıl yüzde 0,1 küçülmesi öngörülen Almanya ekonomisinin, 2023’te yüzde 0,3 küçülmesinin beklendiği belirtilirken, Fransa ekonomisi ile ilgili büyüme tahmini bu yıl için yüzde 0,7’den yüzde 0,8’e yükseltildi.
Raporda “Çoğu ekonomide öncelik, finansal istikrarı sağlayarak enflasyonu sürdürülebilir biçimde düşürmek olacak. Bu nedenle merkez bankaları fiyat istikrarını onarma hedefine odaklanmayı sürdürmeli” ifadeleri yer aldı.