Geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,3, son çeyrekte de yıllık olarak yüzde 0,4 daralan Japonya ekonomisi teknik olarak resesyona girdi. Piyasa Japonya’nın gelen son çeyrek büyümesini yüzde 1,4 oranında genişleme olarak bekliyordu. O yüzden bu veri, piyasanın beklentisinin çok altında kaldı. Japonya, ekonomisindeki daralma nedeniyle dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi unvanını da Almanya’ya kaptırmıştı.
Büyümenin düşük gelmesinde hem hane halkı tüketiminde hem de yatırım harcamalarında görülen gerileme rol oynadı. Çin’den gelen talebin azalması, tüketimde yavaşlama ve Toyota’daki üretimin durması yüzünden bu çeyreğin de parlak geçmesi beklenmiyor.
Bu durumda Japonya Merkez Bankası’nın gevşek para politikasından çıkma planları zorlanabilir. Dünyanın negatif faiz uygulayan tek büyük para otoritesi olan Japonya Merkez Bankası (BOJ), gelen bu veriler yüzünden pozitif alana beklenenden daha geç dönebilir.
Japonya’daki Dai-ichi Life Araştırma Enstitüsü’nde kıdemli ekonomist olan Yoshiki Shinke, Reuters’a yaptığı açıklamada, “İç talebin en büyük ayakları olan tüketimdeki azalma ve yatırımlardaki zayıflık asıl şaşırtıcı olan. Büyüme için bir ateşleyici olmadığı takdirde ekonomi hız kazanamayacak” dedi.
İki çeyrek üst üste daralma yaşayan ekonomilerin teknik resesyona girdiği varsayılıyor.