İngiltere teknik resesyona girdi, Japonya dünya üçüncülüğünü Almanya’ya kaptırdı

İngiltere ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,3 daha küçülerek teknik resesyona girdi. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya ise ekonomisindeki daralma nedeniyle yerini Almanya'ya kaptırdı.

Ekonomi 15 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İngiltere'de yılın son çeyreğinde özel tüketim yüzde 0,1 gerilerken, kamu harcamaları yüzde 0,3 küçüldü.

Japonya’nın ardından bir gelişmiş ekonomi daha ivme kaybetti. İngiltere yılın son çeyreğinde beklentilerden daha fazla küçülürken veriler yılın ikinci yarısında ülkenin teknik resesyonda olduğuna işaret etti. İngiltere ekonomisi 2023 dördüncü çeyrekte yüzde 0,3 çeyreklik küçülme kaydetti. Bloomberg anketinde medyan beklenti yüzde 0,1 küçülme yönündeydi. 39 ekonomistin katıldığı ankette tahminler eksi yüzde 0,2 ile yüzde 0,1 arasında değişim gösteriyordu. Açıklanan veriler İngiltere ekonomisinin 2023’ün ikinci yarısında teknik resesyon yaşadığını ortaya koydu. Ülke ekonomisi yılın son çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0,2 daraldı.

Ülkede bu dönemde özel tüketim çeyreklik bazda yüzde 0,1 gerilerken kamu harcamaları çeyreklik olarak yüzde 0,3 küçüldü. Gayrisafi sabit sermaye oluşumu çeyreklik yüzde 1,4 arttı. Çeyreklik bazda ihracat yüzde 2,9 daralırken ithalat yüzde 0,8 düştü.

Japonya artık dünyanın üçüncü büyük ekonomisi değil

Bu arada dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya ekonomisindeki daralma nedeniyle sırasını Almanya’ya kaptırdı. Japonya Kabine Ofisi verilerine göre gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) 2023 Eylül-Aralık döneminde zayıf iç talep nedeniyle bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 ve yıllık bazda 0,4 yüzde geriledi. Öngörüler Japonya ekonomisinin bu dönemde büyüyeceği yönündeydi.

Japonya’nın GSYH’si 2023’ün temmuz-eylül döneminde yıllık bazda revize edilmesinin ardından yüzde 3,3’lük düşüş göstermişti. Böylece Japon ekonomisi teknik olarak resesyona girerken Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) on yıldır uyguladığı ultra gevşek para politikasından çıkışına dair şüpheler de arttı.

Japonya ekonomisi resesyona girerken Almanya’nın dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olarak Japonya’yı geride bırakması dikkati çekti. Japonya’nın 2023 yılı nominal GSYH’si dolar bazında 4,2 trilyon dolar olurken Almanya’nınki 4,5 trilyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu da Japonya’nın Almanya’nın ardından dünya ekonomisinde dördüncü sırada yer aldığı anlamına geliyor.

Japon Yeni sert geriledi

Analistler bunun bir sebebinin de Japon Yeni’nin değerindeki keskin düşüş olduğunu söylüyor. Yen son iki yılda dolar karşısında yüzde 18’den fazla değer kaybederken BOJ’un negatif faiz oranlarını sürdürmesi nedeniyle söz konusu kayıp geçen yıl yüzde 7 oldu. Japonya’nın ekonomik üretiminin yarısından fazlasını oluşturan özel tüketim son çeyrekte yüzde 0,2 azalarak düşüş eğilimi üst üste üçüncü çeyreğe taşındı.

Hızlı yaşlanmadan endişe duyulan ada ülkesindeki hane halkı artan yaşam maliyetleri ve düşen reel ücretlerle mücadele ederken şirket harcamaları son çeyrekte yüzde 0,1 düşerek zayıf kaldı.

Dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında ABD ve Çin ilk iki sırada. Çin 2010 yılında Japonya’yı geride bırakarak ABD’nin ardından dünyanın ikinci büyük ekonomisi olmuştu. İki ülkenin toplamı 14.6 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip ABD’nin altında. Mevcut büyüme oranları göz önünde bulundurulduğunda bir süre sonra Çin’in ABD ekonomisini de geçerek dünyanın en büyük ekonomisi olması bekleniyor.

Japon ekonomisi salgın öncesine geri döndüJapon ekonomisi salgın öncesine geri döndü

İngiliz ekonomisi daraldı, Almanya'da enflasyon yükseliyorİngiliz ekonomisi daraldı, Almanya’da enflasyon yükseliyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.