Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarından biri olan Hepsiburada satılıyor. Halen New York Borsası’nda işlem gören bir şirket olan Hepsiburada’nın yüzde 65,4’ü Kazakistan kökenli e-ticaret platformu Kaspi.Kz tarafından toplam 1,13 milyar dolara satın alınacak.
Hisseleri Kazakistan ve NASDAQ borsalarında işlem gören Kaspi.kz, Hepsiburada’nın sahibi pozisyonundaki D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş.’nin kurucusu ve hakim hissedarı Hanzade Doğan ve Vuslat Doğan Sabancı, Begüm Doğan Faralyalı, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Işıl Doğan’a ait ve şirketin yüzde 65,4’ünü temsil eden A ve B grubu hisselerinin devri için bağlayıcı bir sözleşme imzaladıklarını açıkladı.
Piyasa değerinin yaklaşık 2,5 katı
Dün hisseleri 2,2 dolardan kapanan Hepsiburada’nın piyasa değeri LSEG verilerine göre 707 milyon dolar seviyesindeydi. Satışla ortaya çıkan değerleme 1,7 milyar dolarla piyasa değerinin yaklaşık 2,5 katına denk geliyor.
Kaspi.kz CEO’su Mikheil Lomtadze’nin anlaşmayla ilgili yaptığı açıklamada “Kazakistan ve Türkiye’deki KOBİ’lerin ve girişimcilerin, ülkelerimiz arasındaki yeni fırsatlardan faydalanacağına inanıyoruz. İşlemin tamamlanmasını takiben her iki şirket de kendi markalarını ve organizasyon yapılarını sürdürecek. Türkiye ve Kazakistan’da e-ticaret ve dijital hizmetleri geliştirmeye devam ederken, Kaspi.kz ve Hepsiburada ekiplerinin geniş bilgi ve teknoloji birikiminden yararlanmayı hedefliyoruz” dedi.
Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan ise “Hepsiburada, Kazakistan’ın en büyük grubu Kaspi ile heyecan verici bir geleceğe adım atıyor. Hepsiburada gibi NASDAQ’ta işlem gören ve müşterilerinin hayatlarını yenilikçi çözümlerle iyileştirmeyi hedefleyen Kaspi, Hepsiburada’nın tüm potansiyelini ortaya çıkarabilecek en uygun ortak olarak öne çıkmaktadır” açıklamasını yaptı.
Kazakistan’ın en popüler mobil uygulaması
Açıklamaya göre, Kaspi.kz’nin SuperApp uygulaması 2023 yılında toplam 14 milyon aktif mobil kullanıcı ile Kazakistan’ın en popüler mobil uygulaması konumunda buluyor. Kaspi Pay SuperApp, 2023’te 581 bin ticari ortağıyla Kazakistan’daki işletmelerin ve girişimcilerin tercih ettiği dijital ortak oldu. 2000 yılında kurulan Hepsiburada, 30’dan fazla ürün kategorisinde 264 milyondan fazla stok birim ürününü müşterilerine sunuyor.
Artık bütün büyük oyuncular yabancı
Hepsiburada’nın Kazakistan kökenli bir şirket tarafından satın alınmasıyla Türkiye’deki e-ticaret sisteminin neredeyse tamamı yabancı kökenli şirketlerin eline geçmiş olacak. Sektörün en büyüklerinden biri olan Trendyol halen Çinli Ali Baba’ya ait. Amazon ise Amerikalı. Bu büyük oyuncular içinde Hepsiburada yerli sermayeyle hatırı sayılır bir pazar payına sahipti.